Kiszenie kapusty. Ile soli na 1 kg kapusty? Sprawdź, jak ukisić kapustę na zimę

Ile soli na 1 kg kapusty? Kiszenie kapusty nie jest wcale trudne. Tak jak może się wydawać. Jeżeli chcesz rozpocząć przygodę z kiszonkami, to ten artykuł jest dla Ciebie. Sprawdź, jak ukisić kapustę w domu na zimę, do słoików lub w beczce

Kiszenie kapusty - ile soli na 1 kg kapusty? Zachowaj proporcje

Interesuje Cię kiszenie kapusty? Ile soli potrzeba na 1 kg kapusty? Przyjmuje się, że jest to 1 łyżki na 1 kg kapusty. Oprócz samych proporcji bardzo ważne jest to, aby wybrać odpowiednią sól. Do kiszenia kapusty świetna będzie między innymi:

  • sól himalajska
  • sól kłodawska
  • specjalna sól do przetworów

Kiszenie kapusty - przepis babci, który zawsze wychodzi

Każdy wie, że przepis babci na kiszenie kapusty jest zawsze udany. Nawet jeżeli nie mamy doświadczenia kulinarnego. Kiszenie kapusty w słoikach jest naprawdę proste. Przekonajcie się sami i wypróbujcie poniższy przepis, a Wasze posiłki będą pełne witamin.

Przepis na kiszenie kapusty:

Składniki:

  • około 4 łyżek soli kłodawskiej
  • około 4 kg białej posiekanej kapusty
  • około 0,25 kg startej marchewki

Wykonanie:

  1. Przygotuj kapustę. Oczyść ją z wierzchnich liści. Umyj ją i poszatkuj.
  2. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
  3. Ubij kapustę. Możesz zrobić to za pomocą specjalnej ubijaczki.
  4. Ubijaj do puszczenia soków. Pozostaw na 10-15 minut.
  5. Kapustę wymieszaj z marchewką.
  6. Wyparz słoiki, wytrzyj do sucha i napełnij słoiki do około 3/4 wysokości.
  7. Zakręć słoiki. Postaw je w piwniczce na dwa tygodnie.
Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Kiszenie kapusty w beczce w warunkach domowych

Kiszenie kapusty w beczce z jabłkami to sposób na fantastyczny smak. Przejdźmy do przepisu:

Składniki:

  • 25 kg kapusty
  • 400 g soli
  • 10 jabłek
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • koper
  • kminek

Wykonanie:

  1. Oczyść kapustę.
  2. Następnie poszatkuj ją.
  3. Umieść jabłka na dnie beczki.
  4. Wsyp kapustę porcjami do beczki. Dobrze ugnieć.
  5. W międzyczasie dodaj przyprawy.
  6. Ubijaj do czasu puszczenia soku.
  7. Kapusta musi być przykryta sokiem.
  8. Przykryj beczkę czymś ciężkim.
  9. Odstaw beczkę do pomieszczenia o temperaturze około 20 stopni. 
  10. Po trzech dobach przebij kapustę, aby pozbyć się nadmiaru gazów, które powstaną.
  11. Zdejmij obciążenie i przenieś beczkę do chłodnego i ciemnego miejsca.

Kiszenie czerwonej kapusty - receptura, którą pokochacie

Kiszenie czerwonej kapusty wymaga posiadania tylko dwóch składników. Taka kapusta jest wyborna w smaku i stanowi znakomity dodatek wielu potraw.

Kiszenie młodej kapusty czerwonej - krok po kroku:

Składniki:

  • 3 łyżki soli
  • 3 kilogramy czerwonej kapusty

Wykonanie:

  1. Kapustę oczyść. Poszatkuj ją.
  2. Umieść ją w misce.
  3. Zasyp solą i dokładnie wymieszaj.
  4. Pozostaw, aż wypuści sok.
  5. Przygotuj słoiki.
  6. Umyj je, wyparz. Wytrzyj.
  7. Umieść kapustę w słoikach.
  8. Zakręć. Odstaw na siedem dni do ciemnego miejsca.
  9. Później, odkręć słoiki i przebij kapustę. Zakręć i odstaw w chłodne i ciemne miejsce. Najlepiej do piwnicy.

Zobacz też: Smakowita dynia i jesienne potrawy w Twoim stylu. Proste przepisy na każdą okazję

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.