Kiszenie kapusty - ile soli na 1 kg kapusty? Zachowaj proporcje
Interesuje Cię kiszenie kapusty? Ile soli potrzeba na 1 kg kapusty? Przyjmuje się, że jest to 1 łyżki na 1 kg kapusty. Oprócz samych proporcji bardzo ważne jest to, aby wybrać odpowiednią sól. Do kiszenia kapusty świetna będzie między innymi:
- sól himalajska
- sól kłodawska
- specjalna sól do przetworów
Kiszenie kapusty - przepis babci, który zawsze wychodzi
Każdy wie, że przepis babci na kiszenie kapusty jest zawsze udany. Nawet jeżeli nie mamy doświadczenia kulinarnego. Kiszenie kapusty w słoikach jest naprawdę proste. Przekonajcie się sami i wypróbujcie poniższy przepis, a Wasze posiłki będą pełne witamin.
Przepis na kiszenie kapusty:
Składniki:
- około 4 łyżek soli kłodawskiej
- około 4 kg białej posiekanej kapusty
- około 0,25 kg startej marchewki
Wykonanie:
- Przygotuj kapustę. Oczyść ją z wierzchnich liści. Umyj ją i poszatkuj.
- Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
- Ubij kapustę. Możesz zrobić to za pomocą specjalnej ubijaczki.
- Ubijaj do puszczenia soków. Pozostaw na 10-15 minut.
- Kapustę wymieszaj z marchewką.
- Wyparz słoiki, wytrzyj do sucha i napełnij słoiki do około 3/4 wysokości.
- Zakręć słoiki. Postaw je w piwniczce na dwa tygodnie.
Zobacz wideo Kapusta po azjatycku
Kiszenie kapusty w beczce w warunkach domowych
Kiszenie kapusty w beczce z jabłkami to sposób na fantastyczny smak. Przejdźmy do przepisu:
Składniki:
- 25 kg kapusty
- 400 g soli
- 10 jabłek
- liście laurowe, ziele angielskie
- koper
- kminek
Wykonanie:
- Oczyść kapustę.
- Następnie poszatkuj ją.
- Umieść jabłka na dnie beczki.
- Wsyp kapustę porcjami do beczki. Dobrze ugnieć.
- W międzyczasie dodaj przyprawy.
- Ubijaj do czasu puszczenia soku.
- Kapusta musi być przykryta sokiem.
- Przykryj beczkę czymś ciężkim.
- Odstaw beczkę do pomieszczenia o temperaturze około 20 stopni.
- Po trzech dobach przebij kapustę, aby pozbyć się nadmiaru gazów, które powstaną.
- Zdejmij obciążenie i przenieś beczkę do chłodnego i ciemnego miejsca.
Kiszenie czerwonej kapusty - receptura, którą pokochacie
Kiszenie czerwonej kapusty wymaga posiadania tylko dwóch składników. Taka kapusta jest wyborna w smaku i stanowi znakomity dodatek wielu potraw.
Kiszenie młodej kapusty czerwonej - krok po kroku:
Składniki:
- 3 łyżki soli
- 3 kilogramy czerwonej kapusty
Wykonanie:
- Kapustę oczyść. Poszatkuj ją.
- Umieść ją w misce.
- Zasyp solą i dokładnie wymieszaj.
- Pozostaw, aż wypuści sok.
- Przygotuj słoiki.
- Umyj je, wyparz. Wytrzyj.
- Umieść kapustę w słoikach.
- Zakręć. Odstaw na siedem dni do ciemnego miejsca.
- Później, odkręć słoiki i przebij kapustę. Zakręć i odstaw w chłodne i ciemne miejsce. Najlepiej do piwnicy.
Zobacz też: Smakowita dynia i jesienne potrawy w Twoim stylu. Proste przepisy na każdą okazję