W lodówce zalegają warzywa, z którymi nie wiesz, co począć? Dobrym sposobem na wykorzystanie ich przed utratą świeżości jest usmażenie ich na patelni razem z ulubioną kiełbasą i grzybami leśnymi. Jako że sezon na grzybobrania trwa właśnie w najlepsze, znalezienie świeżych borowików i podgrzybków nie powinno stanowić problemu. Leśne skarby wzbogacą smak dania i wydobędą z niego wyjątkowo smakowity aromat.
Dania jednogarnkowe mają to do siebie, że nie wymagają trzymania się sztywnych reguł. Jeden składnik więcej lub mniej nie wpłynie na ostateczny smak posiłku. Jeśli więc nie posiadasz któregoś z poniższych warzyw lub chcesz dodać taki, którego nie uwzględniliśmy - zrób to śmiało! Obiad ten ma być przede wszystkim funkcjonalny i smaczny dla wszystkich domowników.
Składniki:
Na patelni rozgrzej olej roślinny lub oliwę. Podsmażaj na niej pokrojoną w plastry kiełbasę, którą następnie przełóż do miseczki. W dalszym etapie obierz i pokrój w pióra cebulę. Smaż ją na tej samej patelni, do zeszklenia. Dodaj umyte, obrane i pokrojone w talarki ziemniaki oraz oczyszczone z leśnych pozostałości i pokrojone grzyby. Całość dopraw papryką ostrą i słodką oraz solą i pieprzem wedle uznania.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Po kilku minutach smażenia dodaj kiełbasę oraz umyte i pokrojone pomidory. Wszystko zalej bulionem, wymieszaj i duś pod przykryciem przez pół godziny. Podawaj na ciepło razem ze świeżą surówką lub pajdą chrupiącego chleba. Aromatyczne danie świetnie pasuje na obiad lub rozgrzewającą kolację. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!