• Link został skopiowany

Smażona kiełbasa z warzywami i grzybami. Prosty pomysł na smaczny i sycący obiad jednogarnkowy

Smażona kiełbasa z warzywami i grzybami to świetny pomysł na wyśmienity i sycący obiad dla całej rodziny. Całość przygotowuje się na jednej patelni, co znacznie skraca i ułatwia porządki kuchenne. Jeśli szukasz prostego przepisu na smaczne i pożywne danie, koniecznie zapoznaj się z naszą propozycją.
Smażona kiełbasa z warzywami i grzybami to smaczny pomysł na obiad jednogarnkowy
fot. Nadezhda_Nesterova / iStock.com

W lodówce zalegają warzywa, z którymi nie wiesz, co począć? Dobrym sposobem na wykorzystanie ich przed utratą świeżości jest usmażenie ich na patelni razem z ulubioną kiełbasą i grzybami leśnymi. Jako że sezon na grzybobrania trwa właśnie w najlepsze, znalezienie świeżych borowików i podgrzybków nie powinno stanowić problemu. Leśne skarby wzbogacą smak dania i wydobędą z niego wyjątkowo smakowity aromat.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Smażona kiełbasa z warzywami i grzybami. Prosty przepis na smaczny i sycący obiad jednogarnkowy

Dania jednogarnkowe mają to do siebie, że nie wymagają trzymania się sztywnych reguł. Jeden składnik więcej lub mniej nie wpłynie na ostateczny smak posiłku. Jeśli więc nie posiadasz któregoś z poniższych warzyw lub chcesz dodać taki, którego nie uwzględniliśmy - zrób to śmiało! Obiad ten ma być przede wszystkim funkcjonalny i smaczny dla wszystkich domowników. 

Składniki:

  • 500 g kiełbasy,
  • 5 ziemniaków,
  • 250 pomidorów,
  • 150 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 cebula,
  • 150 g grzybów leśnych (np. borowików, rydzów, podgrzybków, maślaków),
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia lub oliwa.

Kiełbasa z warzywami i grzybami z patelni. Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzej olej roślinny lub oliwę. Podsmażaj na niej pokrojoną w plastry kiełbasę, którą następnie przełóż do miseczki. W dalszym etapie obierz i pokrój w pióra cebulę. Smaż ją na tej samej patelni, do zeszklenia. Dodaj umyte, obrane i pokrojone w talarki ziemniaki oraz oczyszczone z leśnych pozostałości i pokrojone grzyby. Całość dopraw papryką ostrą i słodką oraz solą i pieprzem wedle uznania.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Po kilku minutach smażenia dodaj kiełbasę oraz umyte i pokrojone pomidory. Wszystko zalej bulionem, wymieszaj i duś pod przykryciem przez pół godziny. Podawaj na ciepło razem ze świeżą surówką lub pajdą chrupiącego chleba. Aromatyczne danie świetnie pasuje na obiad lub rozgrzewającą kolację. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: