Szybkie przepisy na wyborne grzyby marynowane z miodem lub bez. Dobre nie tylko na święta Bożego Narodzenia

Grzyby marynowane można serwować samodzielnie lub mogę one posłużyć jako dodatek do sosu tatarskiego. Są znakomite zwłaszcza na Boże Narodzenie. Warto skorzystać z sezonu grzybowego i poszerzyć swoje zapasy.

Jak zrobić grzyby marynowane w occie z przyprawami?

Jak zrobić grzyby marynowane, które są aromatyczne i pyszne? Ziele angielskie, liście laurowe lub gorczyca mogą zdziałać kulinarne cuda, dzięki nim grzyby nabiorą jeszcze lepszego smaku. Przepis na marynowane grzybki znajdziecie poniżej.

Grzyby marynowane - przepis:

Składniki:

  • 2 kg grzybów - najlepiej takich, które samodzielnie zebraliśmy
  • 1 cebula sporej wielkości

Składniki na zalewę octową:

  • około 3-4 szklanek przefiltrowanej wody
  • około 250 ml octu 10-procentowego
  • 2 łyżki soli kłodawskiej
  • 2 łyżki cukru
  • przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca

Wykonanie:

  1. Przygotuj słoiki. Umyj je porządnie. Wyparz i osusz.
  2. Przejdź do przygotowania grzybów.
  3. Oczyść je i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Cebule obierz i pokrój na plastry.
  5. Przejdź do wykonania zalewy. Ugotuj składniki na zalewę.
  6. Grzyby i cebulę obgotuj w oddzielnym garnku z wodą.
  7. Następnie odcedź i umieść w słoikach. Wypełnij do około 3/4 objętości.
  8. Zalej wrzącą zalewą. Zakręć i odstaw do góry dnem. Pozostaw do wystudzenia.
  9. Później odstawić do piwniczki.
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Tradycyjne grzyby marynowane. Przepis na grzyby marynowane z goździkami

Tradycyjne grzyby marynowane z dodatkiem charakterystycznych goździków to niebo w gębie. Słodko - kwaśny smak ubogaci wiele potraw i sprawi, że goście świątecznie i nie tylko będą prosić o dokładkę.

Jak marynować grzyby? Oto przepis:

Składniki:

  • 2,5 kg grzybów
  • 2 cebule

Składniki na zalewę:

  • około 4-5 szklanek wody
  • 250 ml octu
  • 1 łyżka soli kłodawskiej lub himalajskiej
  • 5 łyżek cukru
  • przyprawy: pieprz, ziele angielskie, goździki

Wykonanie:

  1. Zagotuj zalewę z podanych powyżej składników.
  2. Przegotuj grzyby i cebule w osolonej wodzie. Gotuj maksymalnie przez kwadrans, na małym ogniu.
  3. Grzyby odcedź i przełóż do słoików. Rozlej po równo gorącą zalewą.
  4. Zakręć słoiki i odwróć do góry dnem.
  5. Pozostaw do wystudzenia.
  6. Następnie przenieś do piwniczki.

Marynowanie grzybów w miodzie. Takich grzybów na pewno nie jadłeś!

Marynowanie grzybów w miodzie nie jest aż tak popularne, jak te przyrządzane ich w occie. Przekonajcie się sami, jakie są znakomite w smaku.

Składniki:

  • 250 ml octu 10-procentowego
  • około 4 szklanek wody
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki soli kłodawskiej
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie
  • 5 łyżek miodu
  • grzyby leśne

Wykonanie:

  1. Oczyść grzyby. Umyj je pod wodą.
  2. Następnie weź garnek. Nalej do niego wody, delikatnie posól i zagotuj w nim grzyby.
  3. Odcedź i przełóż do słoiczków. Pamiętaj, aby nie napełniać ich do pełna! Wykorzystaj około 2/3 wysokości.
  4. Ugotuj zalewę z przypraw, wody, octu i miodu.
  5. Zalej słoiczki gorącą zalewą. Zakręć wszystkie słoiki i odwróć do góry dnem.
  6. Pozostaw do wystudzenia.
  7. Słoiczki można zapasteryzować (tu znajdziesz instrukcje), dla uzyskania lepszej trwałości.

Zobacz też: Risotto z dynią - szybki jednogarnkowy obiad gotowy w 30 minut. Przepisy ze specjalnymi dodatkami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.