Jak zrobić grzyby marynowane w occie z przyprawami?
Jak zrobić grzyby marynowane, które są aromatyczne i pyszne? Ziele angielskie, liście laurowe lub gorczyca mogą zdziałać kulinarne cuda, dzięki nim grzyby nabiorą jeszcze lepszego smaku. Przepis na marynowane grzybki znajdziecie poniżej.
Grzyby marynowane - przepis:
Składniki:
- 2 kg grzybów - najlepiej takich, które samodzielnie zebraliśmy
- 1 cebula sporej wielkości
Składniki na zalewę octową:
- około 3-4 szklanek przefiltrowanej wody
- około 250 ml octu 10-procentowego
- 2 łyżki soli kłodawskiej
- 2 łyżki cukru
- przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca
Wykonanie:
- Przygotuj słoiki. Umyj je porządnie. Wyparz i osusz.
- Przejdź do przygotowania grzybów.
- Oczyść je i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebule obierz i pokrój na plastry.
- Przejdź do wykonania zalewy. Ugotuj składniki na zalewę.
- Grzyby i cebulę obgotuj w oddzielnym garnku z wodą.
- Następnie odcedź i umieść w słoikach. Wypełnij do około 3/4 objętości.
- Zalej wrzącą zalewą. Zakręć i odstaw do góry dnem. Pozostaw do wystudzenia.
- Później odstawić do piwniczki.
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu
Tradycyjne grzyby marynowane. Przepis na grzyby marynowane z goździkami
Tradycyjne grzyby marynowane z dodatkiem charakterystycznych goździków to niebo w gębie. Słodko - kwaśny smak ubogaci wiele potraw i sprawi, że goście świątecznie i nie tylko będą prosić o dokładkę.
Jak marynować grzyby? Oto przepis:
Składniki:
Składniki na zalewę:
- około 4-5 szklanek wody
- 250 ml octu
- 1 łyżka soli kłodawskiej lub himalajskiej
- 5 łyżek cukru
- przyprawy: pieprz, ziele angielskie, goździki
Wykonanie:
- Zagotuj zalewę z podanych powyżej składników.
- Przegotuj grzyby i cebule w osolonej wodzie. Gotuj maksymalnie przez kwadrans, na małym ogniu.
- Grzyby odcedź i przełóż do słoików. Rozlej po równo gorącą zalewą.
- Zakręć słoiki i odwróć do góry dnem.
- Pozostaw do wystudzenia.
- Następnie przenieś do piwniczki.
Marynowanie grzybów w miodzie. Takich grzybów na pewno nie jadłeś!
Marynowanie grzybów w miodzie nie jest aż tak popularne, jak te przyrządzane ich w occie. Przekonajcie się sami, jakie są znakomite w smaku.
Składniki:
- 250 ml octu 10-procentowego
- około 4 szklanek wody
- 250 g cukru
- 2 łyżki soli kłodawskiej
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie
- 5 łyżek miodu
- grzyby leśne
Wykonanie:
- Oczyść grzyby. Umyj je pod wodą.
- Następnie weź garnek. Nalej do niego wody, delikatnie posól i zagotuj w nim grzyby.
- Odcedź i przełóż do słoiczków. Pamiętaj, aby nie napełniać ich do pełna! Wykorzystaj około 2/3 wysokości.
- Ugotuj zalewę z przypraw, wody, octu i miodu.
- Zalej słoiczki gorącą zalewą. Zakręć wszystkie słoiki i odwróć do góry dnem.
- Pozostaw do wystudzenia.
- Słoiczki można zapasteryzować (tu znajdziesz instrukcje), dla uzyskania lepszej trwałości.
Zobacz też: Risotto z dynią - szybki jednogarnkowy obiad gotowy w 30 minut. Przepisy ze specjalnymi dodatkami