Jak mówi stare polskie przysłowie: co kraj to obyczaj. Tym sposobem Polska słynie m.in. z pierogów, schabowego czy obłędnych zup, a np. Litwa z cepelinów, chłodniku i kibinów, czyli smakowitej przekąski na którą zdradzimy dzisiaj przepis. Wystarczy dobre ciasto, soczysty farsz i obłędny rarytas jest gotowy.
Soczyste, niepowtarzalne ciasto i autentyczne nadzienia - to cechuje doskonale przyrządzony, litewski smakołyk, czyli kibiny. To nic innego jak smakowite pierożki o charakterystycznym kształcie. Przygotowuje się je od pokoleń, a receptura w wielu domach przekazywana jest dosłownie z pokolenia na pokolenie. Kluczem do ich obłędnego smaku jest doskonałe ciasto, jednak to nie wszystko. Głównym rarytasem jest bowiem obłędny farsz mięsny, najczęściej jest to baranina, wołowina lub kurczak.
Kultowe kibiny pochodzą z miasta Troki, które zresztą warto odwiedzić, by spróbować oryginalnego smaku. Rarytas można jednak odwzorować także we własnej kuchni, a jak się okazuję z dobrym przepisem to nic trudnego. Bazą jest oczywiście doskonale wyrobione ciasto z mąki, jaj i odrobiny śmietany. Nadzienie to już sprawa indywidualna - można szaleć z rozmaitymi dodatkami czy przyprawami, jednak my polecamy szczególnej uwadze klasykę, czyli połączenie jagnięciny i wołowiny.
Składniki na ciasto:
Farsz:
Sposób przygotowania:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!