Jak mówi stare polskie przysłowie: co kraj to obyczaj. Tym sposobem Polska słynie m.in. z pierogów, schabowego czy obłędnych zup, a np. Litwa z cepelinów, chłodniku i kibinów, czyli smakowitej przekąski na którą zdradzimy dzisiaj przepis. Wystarczy dobre ciasto, soczysty farsz i obłędny rarytas jest gotowy.
Kibiny rodem z Litwy - tradycyjny przysmak z mięsnym nadzieniem
Soczyste, niepowtarzalne ciasto i autentyczne nadzienia - to cechuje doskonale przyrządzony, litewski smakołyk, czyli kibiny. To nic innego jak smakowite pierożki o charakterystycznym kształcie. Przygotowuje się je od pokoleń, a receptura w wielu domach przekazywana jest dosłownie z pokolenia na pokolenie. Kluczem do ich obłędnego smaku jest doskonałe ciasto, jednak to nie wszystko. Głównym rarytasem jest bowiem obłędny farsz mięsny, najczęściej jest to baranina, wołowina lub kurczak.
Kultowe kibiny pochodzą z miasta Troki, które zresztą warto odwiedzić, by spróbować oryginalnego smaku. Rarytas można jednak odwzorować także we własnej kuchni, a jak się okazuję z dobrym przepisem to nic trudnego. Bazą jest oczywiście doskonale wyrobione ciasto z mąki, jaj i odrobiny śmietany. Nadzienie to już sprawa indywidualna - można szaleć z rozmaitymi dodatkami czy przyprawami, jednak my polecamy szczególnej uwadze klasykę, czyli połączenie jagnięciny i wołowiny.
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Tradycyjny przepis na litewskie kibiny z soczystym nadzieniem
Składniki na ciasto:
- około 400 g mąki,
- 2 jajka,
- 150 g masła,
- 120 g śmietany,
- łyżeczka cukru,
- sól.
Farsz:
- 400 g mielonego mięsa (wołowina + jagnięcina)
- 3 ząbki czosnku,
- cebula,
- pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta. W tym celu masło utrzyj mikserem i stopniowo dodawaj 350 g mąki. Całość wymieszaj, aż masa stanie się luźna.
- W osobnej misce ubij jajka z cukrem i solą, na koniec dodaj śmietanę.
- Połącz obie masy i przejdź do zagniatania ciasta. Powinno wyjść elastyczne i miękkie. Wskazówka - można dodać trochę mąki, jeśli jest zbyt klejące.
- Gotowe ciasto przełóż do lodówki na 30 minut leżakowania.
- W tym czasie zrób farsz. Cebulę i czosnek drobno pokrój. Warzywa połącz z mięsem, solą i pieprzem.
- Całość dokładnie wyrabiaj.
- Teraz pora na składanie kibinów. Z ciasta odrywaj kawałki, zrób okrąg, do każdej porcji włóż farsz. Ciasto złóż na pół niczym pieroga, zlep krawędzie i udekoruj splotem warkoczykowym lub zwyczajnie udekoruj, wgniatając widelec.
- Ciasto posmaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem. Piecz w 200 stopniach przez 30-40 minut.
- Gotowe kibiny serwuj z kubkiem gorącego bulionu, tak jak się to robi na Litwie, smacznego!