Jak mrozić grzyby? Surowe czy gotowane? Mrożenie grzybów wymaga zachowania pewnych zasad. Dzięki zachowaniu drobnych wskazówek będziemy mogli cieszyć się pięknie wyglądającymi i aromatycznymi grzybami. Wiele osób zastanawia się nad tym czy grzyby można mrozić surowe? Odpowiedź jest twierdząca. Jednak należy mieć na uwadze, że tylko pewne grzyby mogą być mrożone w wersji surowej. Są to na przykład maślaki, borowiki czy podgrzybki. Pozostałe warto zblanszować.
Jak przygotować grzyby do mrożenia? Jak mrozić grzyby leśne? Na początku należy je dokładnie oczyścić np. szczoteczką lub wilgotną ściereczką, najlepiej ich nie myć. Następnie podzielić na mniejsze części, małe grzyby można mrozić w całości. Później należy je zagotować. Następnie należy umieścić je na tacce i pozostawić do przestudzenia. Tacki należy włożyć do zamrażalnika. Następnego dnia należy poporcjować grzyby i włożyć je do woreczków i z powrotem włożyć do zamrażarki.
Jak obgotować grzyby do mrożenia? Jak długo je gotować? Przed umieszczeniem ich w garnku, warto podzielić je na grupy gatunkowo i gotować jednocześnie tylko jeden rodzaj. Jak to zrobić? Oczyść grzyby, włóż do garnka z osoloną wodą. Gotuj przez 10-15 minut.
Jak mrozić świeże grzyby? Podobnie jak te w gotowanej wersji. Trzeba je oczyścić. Poporcjować i opcjonalnie pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je w woreczkach i umieścić w zamrażarce.
Jak długo można przechowywać mrożone grzyby w zamrażarce? Grzyby można przechowywać przez okres mniej więcej sześciu miesięcy.
Jak przyrządzić mrożone grzyby? Czy trzeba je rozmrażać przed użyciem? To zależy od dania, jakie chcemy wykonać oraz od wielkości zamrożonych grzybów. Można je użyć bezpośrednio po wyjęciu lub rozmrozić. Poniżej przykładowy przepis na sos grzybowy:
Składniki:
Wykonanie:
Zobacz też: Kiszenie kapusty. Ile soli na 1 kg kapusty? Sprawdź, jak ukisić kapustę na zimę