Obłędnie słodki i intensywnie kokosowy krem sprawdzi się idealnie jako dodatek do gofrów, naleśników lub jako przełożenie do biszkopta. Takie smarowidło urozmaici każdy deser i przekąskę, a w składzie nie znajdziesz żadnych uzdatniaczy smaku, szkodliwych konserwantów i niepotrzebnych zapychaczy. Pozwól sobie na odrobinę przyjemności w domowej odsłonie i zapomnij o sklepowych wyrobach. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Do rondelka wkładamy kostkę masła i na małym ogniu powoli rozpuszczamy tłuszcz. Warto co jakiś czas mieszać zawartość łyżką, by masło się nie przypaliło. Kiedy tłuszcz będzie całkowicie płynny, dodajemy posiekaną lub podzieloną na kostki białą czekoladę. Im mniejsze kawałki, tym szybciej i łatwiej się rozpuści. Całość intensywnie mieszamy i wlewamy cienkim strumieniem mleko zagęszczone.
Gdy mleko, masło i czekolada stworzą jednolitą masę, zdejmujemy rondelek z ognia. Warto wówczas bardzo intensywnie całość wymieszać, lub nieco napowietrzyć mikserem. Dzięki temu krem będzie bardziej puszysty i kremowy. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe. Jeśli preferujemy bardziej kokosowy smak, można dodać ich więcej. Gotowy krem przekładamy do czystego słoiczka, studzimy, a następnie szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce. Choć lepiej smakuje schłodzony, to od razu jest gotowy do spożycia. Smacznego!