Bitki wołowe wychodzą twarde jak serca twoich byłych? Zaradzimy - wystarczy zmienić jedną rzecz

Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach bitki wołowe, to obiad wymarzony. Jednak niestety - cienkie kawałki wołowiny bywają kapryśne i czasami wychodzą twarde, gumowate i zwyczajnie trudne do pogryzienia. Mamy na to sprawdzoną radę. A nawet dwie sprawdzone rady.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Wołowina to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych mięs, ale jednocześnie dość wymagającym. Nie należy jednak obawiać się wołowej pieczeni, steków czy bitek wołowych. Dziś skupimy się jednak na bitkach, na myśl, o których wielu z nas aż cieknie ślinka. Jak zrobić delikatne, mięciutkie bitki wołowe? Na samym początku uważaj na marynatę - nie bój się przypraw, ale uważaj na sól, która wyciąga z mięsa soki. Następnie - zwolnij. Bitki najpierw porządnie obsmaż na patelni, następnie długo duś na wolnym ogniu - nóż nie będzie potrzebny do krojenia, bo same rozpadną się w ustach. 

Zobacz wideo

Jak zrobić mięciutkie bitki wołowe? Prościzna

Składniki:

  • 1,5 kg chudego mięsa wołowego, najlepiej z udźca
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka, czosnek suszony, pieprz ziołowy
  • olej 
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • ziele angielskie i liście laurowe

Sposób wykonania:

  1. Wołowinę pokrój w plastry i grubości mniej więcej 1 cm. Następnie natrzyj je olejem, zamarynuj w słodkiej papryce, czosnku i pieprzu ziołowym. Delikatnie rozbij płaskim tłuczkiem lub pięścią. Włóż do lodówki na całą noc. 
  2. Następnego dnia odpowiednio wcześniej wyjmij mięso, by nabrało temperatury pokojowej. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  3. Na patelni porządnie rozgrzej olej. Każdy kawałek mięsa obtocz z obu stron w mące i na dużym palniku obsmaż z obu stron przez ok. 45 sekund. Następnie odłóż mięso na bok na talerz. 
  4. Na tym samym tłuszczu, ale już na mniejszym ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Następnie dodaj bitki wołowe i zalej całość niewielką ilością wody. Możesz użyć także lekkiego bulionu. Dodaj kilka listków laurowych i ziele angielskie.
  5. Zmniejsz moc palnika do minimum i duś pod przykryciem przez godzinę. Następnie zapraw sos mąką ziemniaczaną - jedną płaską łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadź w połowie szklanki z zimną wodą. Następnie dodaj pół mieszaniny do bitek i zamieszaj, by powstał sos. 
  6. Duś jeszcze przez kilka minut i jeśli sos będzie zbyt rzadki, dodaj więcej mieszanki mąki i wody. Pod koniec duszenia dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Takie bitki są mięciutkie, pięknie pachną i smakują jak marzenie. Podaj je z ziemniaczanym purée i smażonymi buraczkami - czego więcej chcieć od życia?

Więcej o: