Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wołowina to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych mięs, ale jednocześnie dość wymagającym. Nie należy jednak obawiać się wołowej pieczeni, steków czy bitek wołowych. Dziś skupimy się jednak na bitkach, na myśl, o których wielu z nas aż cieknie ślinka. Jak zrobić delikatne, mięciutkie bitki wołowe? Na samym początku uważaj na marynatę - nie bój się przypraw, ale uważaj na sól, która wyciąga z mięsa soki. Następnie - zwolnij. Bitki najpierw porządnie obsmaż na patelni, następnie długo duś na wolnym ogniu - nóż nie będzie potrzebny do krojenia, bo same rozpadną się w ustach.
Jak zrobić mięciutkie bitki wołowe? Prościzna
Składniki:
- 1,5 kg chudego mięsa wołowego, najlepiej z udźca
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka, czosnek suszony, pieprz ziołowy
- olej
- mąka pszenna
- mąka ziemniaczana
- ziele angielskie i liście laurowe
Sposób wykonania:
- Wołowinę pokrój w plastry i grubości mniej więcej 1 cm. Następnie natrzyj je olejem, zamarynuj w słodkiej papryce, czosnku i pieprzu ziołowym. Delikatnie rozbij płaskim tłuczkiem lub pięścią. Włóż do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia odpowiednio wcześniej wyjmij mięso, by nabrało temperatury pokojowej. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni porządnie rozgrzej olej. Każdy kawałek mięsa obtocz z obu stron w mące i na dużym palniku obsmaż z obu stron przez ok. 45 sekund. Następnie odłóż mięso na bok na talerz.
- Na tym samym tłuszczu, ale już na mniejszym ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Następnie dodaj bitki wołowe i zalej całość niewielką ilością wody. Możesz użyć także lekkiego bulionu. Dodaj kilka listków laurowych i ziele angielskie.
- Zmniejsz moc palnika do minimum i duś pod przykryciem przez godzinę. Następnie zapraw sos mąką ziemniaczaną - jedną płaską łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadź w połowie szklanki z zimną wodą. Następnie dodaj pół mieszaniny do bitek i zamieszaj, by powstał sos.
- Duś jeszcze przez kilka minut i jeśli sos będzie zbyt rzadki, dodaj więcej mieszanki mąki i wody. Pod koniec duszenia dopraw do smaku solą i pieprzem.
Takie bitki są mięciutkie, pięknie pachną i smakują jak marzenie. Podaj je z ziemniaczanym purée i smażonymi buraczkami - czego więcej chcieć od życia?