Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli masz w planach krokiety i już rozgrzewasz patelnię, by usmażyć ciasto naleśnikowe, hola, hola! W wielu domach przyjęło się, że ciasto na krokiety to po prostu zwykłe ciasto naleśnikowe, w które zawijany jest farsz. Oczywiście to nie jest żaden błąd - możecie tak robić. Jednak dziś chcemy wam pokazać patent na ciasto na krokiety, które będzie i jędrne i smaczniejsze. Co warto dodać? Oczywiście masło - bez masła ani rusz. Przyda się także czosnek. Tak - dodajcie do ciasta na krokiety czosnek (pogromcę wampirów), a będą dużo, dużo pyszniejsze, bez znaczenia, czy macie farsz z mięsa, grzybów, czy szynki i sera.
Podkręcone ciasto na krokiety - będą dużo lepsze
Składniki:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- ok. 3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- trzy łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 2 ząbki czosnku
- odrobina gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, ze wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Jeśli wyjmujesz składniki z lodówki, w czasie kiedy nabierają temperatury, zajmij się farszem.
- Do miski przesiej mąkę. Do kolejnej miski wlej mleko, wodę i wbij jajko. Następnie zmiksuj. Mokre składniki przelej do mąki i wymieszaj.
- Dodaj sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, gałkę muszkatołową i cały czas miksując na wolnych obrotach, dodawaj roztopione masło.
- Miskę z ciastem odłóż na kilkanaście minut, by gluten zawarty w mące złączył składniki. Dzięki temu ciasto na krokiety będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne.
- Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub smalcem. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta naleśnikowego i smaż na złoty kolor z obu stron.
Takie ciasto na krokiety nie rwie się, świetnie się składa i pasuje niemal do każdego farszu. Bez znaczenia, czy robisz krokiety z mięsem, z grzybami lub szpinakiem - masło i czosnek (oraz gałka) powinny się znaleźć na liście składników.