Jak zrobić krokiety? Zacznij od ciasta - nie będą to zwykłe naleśniki, dwa dodatki je podkręcą

Jak zrobić naleśniki na krokiety? Na pewno nie tak, jak te do dżemu lub sera. Naleśniki na krokiety mają być elastyczne, cienkie i podkreślać smak nadzienia, a do tego przydadzą się dwie rzeczy, jedną z nich jest masło, a druga przyda się w Halloween.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli masz w planach krokiety i już rozgrzewasz patelnię, by usmażyć ciasto naleśnikowe, hola, hola! W wielu domach przyjęło się, że ciasto na krokiety to po prostu zwykłe ciasto naleśnikowe, w które zawijany jest farsz. Oczywiście to nie jest żaden błąd - możecie tak robić. Jednak dziś chcemy wam pokazać patent na ciasto na krokiety, które będzie i jędrne i smaczniejsze. Co warto dodać? Oczywiście masło - bez masła ani rusz. Przyda się także czosnek. Tak - dodajcie do ciasta na krokiety czosnek (pogromcę wampirów), a będą dużo, dużo pyszniejsze, bez znaczenia, czy macie farsz z mięsa, grzybów, czy szynki i sera.

Zobacz wideo

Podkręcone ciasto na krokiety - będą dużo lepsze

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 3/4 szklanki wody gazowanej 
  • 2 jajka
  • trzy łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, ze wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Jeśli wyjmujesz składniki z lodówki, w czasie kiedy nabierają temperatury, zajmij się farszem. 
  2. Do miski przesiej mąkę. Do kolejnej miski wlej mleko, wodę i wbij jajko. Następnie zmiksuj. Mokre składniki przelej do mąki i wymieszaj. 
  3. Dodaj sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, gałkę muszkatołową i cały czas miksując na wolnych obrotach, dodawaj roztopione masło. 
  4. Miskę z ciastem odłóż na kilkanaście minut, by gluten zawarty w mące złączył składniki. Dzięki temu ciasto na krokiety będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne. 
  5. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub smalcem. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta naleśnikowego i smaż na złoty kolor z obu stron. 

Takie ciasto na krokiety nie rwie się, świetnie się składa i pasuje niemal do każdego farszu. Bez znaczenia, czy robisz krokiety z mięsem, z grzybami lub szpinakiem - masło i czosnek (oraz gałka) powinny się znaleźć na liście składników. 

Więcej o: