Warstwowe ciasto bije na głowę klasyczne placki. Bez pieczenia, a smakuje jak z najlepszej cukierni

Szukasz przepisu na deser, który zrobi wrażenie na gościach? Warstwowe ciasto 3 bit to już klasyka, która kusi karmelową nutą i łatwością w przygotowaniu. Zapomnij o pieczeniu - ciasteczkowy spód sprawdzi się doskonale, szczególnie w anturażu pozostałych dodatków. Receptura to przysłowiowa bułka z masłem, a efekt wow jest gwarantowany.

Sklepowe łakocie nie mają konkurencji z domowymi deserami oraz specjałami. Na szczególne pochwały zasługuje warstwowe ciasto 3 bit, które nie wymaga pieczenia i jest gotowa dosłownie w parę chwil. Wystarczy zadbać o smakowite piętra - od ciasteczkowego spodu, po ciągnącą się masę karmelową. 

Warstwowe ciasto 3 bit - szybkie, smaczne i bez pieczenia 

Ciasto 3 bit to domowa wersja kultowego batonika - nie wymaga pieczenia, a słodkie warstwy idealnie się przenikają. To propozycja idealna do popołudniowej kawy lub herbaty oraz smakołyk, który doskonale zaprezentuje się na słodkim stole podczas odwiedzin gości. Wystarczy kilka składników, nasz sprawdzony przepis i gotowe. 

Kluczem do sukcesu w przygotowaniu warstwowego ciasta jest przede wszystkim dobry jakościowo skład. Nasz spód to kruche herbatniki, później ląduje na nich obłędna masa krówkowa. Kolejne piętro to krem, który należy samodzielnie przygotować, łącząc budynie z kremowym masłem. Na koniec pozostaje dekoracja i ciasto jest w zasadzie gotowe. Więcej szczegółów zdradzamy w przepisie poniżej. 

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

Przepis na warstwowe ciasto 3 bit. Idealne na każdą okazję 

Składniki: 

  • 500 g herbatników,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • puszka masy krówkowej,
  • 2 budynie bez cukru,
  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 płaskie łyżki żelatyny,
  • 100 ml wrzątku,
  • gorzka czekolada do posypania i udekorowania ciasta.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania budyniu. W rondelku podgrzej mleko, a w szklance z odrobiną nabiału połącz budynie w proszku i dokładnie wymieszaj. 
  2. Do gorącego mleka wlej mieszankę, zmniejsz moc palnika. Składniki dokładnie mieszaj aż powstanie gęsty, kremowy budyń. Pozostaw do przestygnięcia. 
  3. W misce ubij masło na kremową, gładką masę. Stopniowo dodawaj budyń, łyżka po łyżce. Wskazówka - ważne aby całość się nie zważyła. Gotową masę chłodzimy w lodówce. 
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami. Na kruche ciasteczka wyłóż masę krówkową, dokładnie ją rozsmaruj. Ułóż kolejne piętro herbatników, na nie nałóż budyń. 
  5. Teraz pora na trzecią warstwę ciastek i warstwę z bitej śmietany - kremówkę ubij na sztywno i delikatnie rozsmaruj. Wierzch posyp startą czekoladą lub kakao. Tak przygotowane ciasto powinno trafić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie jest gotowe do podania. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.