Przepis na brownie z malinami - idealny deser
Przepis na brownie nie należy do trudnych. Z dodatkiem świeżych malin ciasto czekoladowe będzie wyśmienitym deserem. Brownie można upiec na wiele sposobów. Z dodatkiem chrupiących orzechów, rodzynek lub innych owoców. Tyle przepisów, ile pomysłów. Poniżej prezentujemy Wam przepis na brownie z dodatkiem malin.
Brownie z malinami - przepis krok po kroku (na blaszkę 22 × 28 cm):
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady + 1/2 kostki do starcia
- 200 g masła
- 3 jaja
- szklanka cukru
- około 150 g mąki
- odrobina soli
- 250 g malin
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik. Przygotuj blaszkę. Nasmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Rozpuść czekoladę z masłem. Następnie odstaw z ognia.
- W drugiej misce wymieszaj jajka z cukrem. Masa musi być gładka. Do masy dodaj przesianą mąkę oraz sól. Całość dokładnie zmiksuj.
- Tak przygotowaną masę przelej do blaszki. Posyp startą czekoladą. Na cieście rozłóż maliny.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut.
- Ciasto polej przestudzoną czekoladą i posyp malinami. Przepis można wzbogacić o bitą śmietanę.
Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!
Brownie - przepis na mega pyszne ciasto z orzechami. Sprawdzony przepis Pani Joli
Brownie z orzechami to kolejna propozycja na udane ciasto. Kilka składników, pół godziny pracy i gotowe! Recepturę znajduje się poniżej.
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 jaja
- około 3/4 szklanki cukru białego
- 75 g masła
- 250 g masła
- 250 g orzechów np. włoskich
- pół łyżeczki soli
Wykonanie:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Rozpuść także masło.
- Masę wymieszaj i przestudź.
- Zmiksuj jaja z cukrem. Dodaj sól i ubij na puszysty krem. Wlej rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę i posiekane orzechy. Całość wymieszaj i przelej do formy wyłożonej papierem.
- Piecz w temperaturze około 180 stopni przez 25 minut.
Brownie z malinami z mikrofalówki. Przepis dla tych, którzy nie mają piekarnika!
Brownie z malinami z kubka? Bez piekarnika? Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis. Deser brownie będzie gotowy w kilka chwil.
Składniki:
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- odrobina soli
- odrobina proszku do pieczenia
- kilkanaście malin
Wykonanie:
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- W razie konieczności dodaj odrobinę mleka.
- Tak przygotowaną masę przełóż do dwóch kubków.
- Ustaw mikrofalówkę na maksymalną wartość i wstaw na dwie minuty.
- Upewnij się, czy ciasto się upiekło.
- Posyp brownie malinami.
- Deser można serwować z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Zobacz też: Niebanalne ciasto z gruszkami - dużo lepsze niż szarlotka, ale mało kto je robi