-
Haps
-
Jak przygotować
- Na Wszystkich Świętych robimy gar gołąbków. Mama i babcia robiły je super, ale ja dodaję coś jeszcze
Na Wszystkich Świętych robimy gar gołąbków. Mama i babcia robiły je pyszne, ale ja dodaję coś jeszcze
Zapewne w wielu domach, z okazji dnia Wszystkich Świętych, przygotowuje się tradycyjne przysmaki. W moim domu rodzinnym zawsze przed tym dniem ruszała produkcja gołąbków (kiedyś z pięciu główek, dziś już z trzech). Babcia i mama robiły je po mistrzowsku. Ja jednak od jakiegoś czasu do farszu dodaję dwie rzeczy - wszystkie ciotki proszą o dokładkę.
Więcej przepisów na klasyki kuchni polskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Gołąbki to w moim rodzinnym domu tradycja na Wszystkich Świętych. Kiedy zjeżdżają się goście na obiad - gołąbki. Kiedy zmarznięci wracamy z cmentarzy - gołąbki. Kiedy zgłodnieliśmy - gołąbki. Nigdy nam się nie przejadają, ale ja ostatnio trochę pokombinowałam i dodałam do farszu coś od siebie. Przepis na gołąbki jest bardzo łatwy, chociaż czasochłonny. Mamy ugotowany ryż, dwa rodzaje mięsa i cebulkę. Ja do tego dodałam trochę grzybków oraz świeży rozmaryn. Mama najpierw chciała wygonić mnie z kuchni, później wzięła dwie dokładki. Przed wami przepis na gołąbki z jednej kapusty - z trzech chyba nikt nie zrobi.
Gołąbki - rodzinny przepis, który udoskonaliłam
Składniki:
- 1 duża biała kapusta (ewentualnie dwie, farszu będzie sporo)
- 1 kg zmielonej karkówki wieprzowej
- ok. 300 g boczku surowego zmielonego
- 400-500 g grzybów leśnych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 400 g ryżu krótkoziarnistego
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, świeży tymianek
- skrawki słoniny
Sposób wykonania:
- Babcia zawsze parzyła kapustę dzień wcześniej. Jak to zrobić? Najpierw wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i listkiem laurowym. Następnie włóż kapustę i parz przez 5-7 minut. Następnie przewróć kapustę na drugą stronę i parz przez 5 minut, aż liście z łatwością będą odchodzić.
- Sparzone liście odłóż na bok i pozwól im ostygnąć. Teraz zajmij się farszem. Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Mięso zmiel w maszynce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj i zeszklij na smalcu lub maśle.
- Jeśli masz świeże grzyby, oczyść je i obgotuj przez 15 minut w wodzie z solą i liściem laurowym. Następnie je zmiel. Jeśli masz suszone grzyby, najpierw je namocz i także obgotuj i zmiel w maszynce.
- Wszystkie składniki farszu włóż do miski, dodaj przeciśnięty czosnek, przyprawy i gałązki świeżego tymianku (jeśli nie masz, może być suszony - wystarczą dwie małe łyżeczki). Całość wymieszaj, aż mięso zacznie się kleić.
- Przeprowadź selekcję liści kapusty, te, które się nie nadają do zawijania lub są porwane i grube, odłóż na bok. Na środek każdego liścia połóż porcję farszu, następnie boki liści złóż do boku i zawiń gołąbka od dołu go góry, jak krokiety.
- Na dno garnka włóż skrawki słoniny i przykryj je liśćmi, które nie nadawały się do zawijania. Następnie układaj gołąbki piętrami, na każde pięterko połóż listek laurowy, dwie kulki ziela angielskiego i trochę pierzu.
- Wierzch garnka przykryj resztkę liści kapusty i zalej całość wodą lub lekkim bulionem. Następnie włącz pod garnkiem niewielki ogień i gotuj gołąbki przez ok. godzinę, co jakiś czas potrząsając garnkiem.
Takie gołąbki są idealne - aromatyczne, smaczne i szybko nasycą. Podawaj je z sosem pomidorowym lub grzybowym - w obu wersjach smakują fantastycznie.