Błyskawiczne ciasto z tylko trzech składników. Ten przepis ratuje w obliczu niezapowiedzianych gości

Za moment czeka cię wizyta niezapowiedzianych gości? To idealna okazja na wypróbowanie przepisu na błyskawiczne ciasto, które zrobisz w zaledwie kwadrans. Co najlepsze, podstawowa wersja wymaga tylko trzech składników. Deser wychodzi słodki, kruchy i absolutnie pyszny.

Domowe desery często wymagają od nas poświęcenia kilku godzin uwagi i nawet kilkunastu składników. Na szczęście istnieją jeszcze receptury, które ratują nas w momencie, gdy do drzwi pukają nagle znajomi lub rodzina. Poniższy deser świetnie się sprawdzi do popołudniowej kawy lub jako smaczna przekąska po obiedzie. Wykonanie jest banalnie proste, więc poradzi z nim sobie każdy miłośnik słodkich przysmaków.

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Deser w sam raz na wizytę niespodziewanych gości. Ciasto jest gotowe w 15 minut

Najszybsze ciasto świata zrobisz z zaledwie trzech niedrogich składników. Końcowy efekt możesz dodatkowo wzbogacić o wiórki kokosowe, płatki czekoladowe czy migdały. Urozmaicą smak deseru i nadadzą mu estetycznego wyglądu. Śmiało możesz również podać je z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych. 

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • 250 g masy krówkowej,
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe, płatki migdałowe, cynamon, polewa czekoladowa.

Błyskawiczne ciasto śmietankowo-krówkowe. Sposób przygotowania

Gotowe ciasto francuskie wyjmij z lodówki i pozostaw na chwilę, aby zyskało temperaturę pokojową. Rozwiń rulon i przekrój go na trzy równe części. Ciasto przełóż następnie na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz przez około kwadrans.

Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i odstaw je do ostudzenia. W międzyczasie oderwij odstające fragmenty ciasta, umieść w miseczce i pokrusz. Podpieczone kawałki ciasta podziel dodatkowo na pół, a następnie zajmij się przygotowaniem słodkiego wypełnienia. Masę krówkową zmiksuj z serkiem śmietankowym, do połączenia obu składników.

Każdy kawałek ciasta wysmaruj w miarę cienką warstwą masy krówkowo-śmietankowej. Powtarzaj czynność ze wszystkimi częściami ciasta. Ostatnim etapem będzie udekorowanie ciasta kruszonką i ulubionymi dodatkami, np. cynamonem w proszku lub migdałami w płatkach. Jeśli masz ochotę i czas, oblej wierzch ciasta polewą czekoladową - wyjdzie bosko! Gotowy deser wstaw do lodówki do schłodzenia. Podawaj z kulką lodów lub bitą śmietaną. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: