Domowe desery często wymagają od nas poświęcenia kilku godzin uwagi i nawet kilkunastu składników. Na szczęście istnieją jeszcze receptury, które ratują nas w momencie, gdy do drzwi pukają nagle znajomi lub rodzina. Poniższy deser świetnie się sprawdzi do popołudniowej kawy lub jako smaczna przekąska po obiedzie. Wykonanie jest banalnie proste, więc poradzi z nim sobie każdy miłośnik słodkich przysmaków.
Najszybsze ciasto świata zrobisz z zaledwie trzech niedrogich składników. Końcowy efekt możesz dodatkowo wzbogacić o wiórki kokosowe, płatki czekoladowe czy migdały. Urozmaicą smak deseru i nadadzą mu estetycznego wyglądu. Śmiało możesz również podać je z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.
Składniki:
Gotowe ciasto francuskie wyjmij z lodówki i pozostaw na chwilę, aby zyskało temperaturę pokojową. Rozwiń rulon i przekrój go na trzy równe części. Ciasto przełóż następnie na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz przez około kwadrans.
Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i odstaw je do ostudzenia. W międzyczasie oderwij odstające fragmenty ciasta, umieść w miseczce i pokrusz. Podpieczone kawałki ciasta podziel dodatkowo na pół, a następnie zajmij się przygotowaniem słodkiego wypełnienia. Masę krówkową zmiksuj z serkiem śmietankowym, do połączenia obu składników.
Każdy kawałek ciasta wysmaruj w miarę cienką warstwą masy krówkowo-śmietankowej. Powtarzaj czynność ze wszystkimi częściami ciasta. Ostatnim etapem będzie udekorowanie ciasta kruszonką i ulubionymi dodatkami, np. cynamonem w proszku lub migdałami w płatkach. Jeśli masz ochotę i czas, oblej wierzch ciasta polewą czekoladową - wyjdzie bosko! Gotowy deser wstaw do lodówki do schłodzenia. Podawaj z kulką lodów lub bitą śmietaną. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl