Na naszych stołach króluje kotlet schabowy. Jest prosty w przygotowaniu, a jego smak lubi chyba każdy, kto jada mięso. Dokładnie rozbite mięso, obtoczone w chrupiącej panierce z bułki tartej, to przysmak obiadowy, którego nie można ominąć. Okazuje się jednak, że ten klasyk ma wiele różnych wariantów, które zależą od regionu i kraju. Włosi również mogą pochwalić się swoim kotletem, który wyróżnia się na tle innych.
Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]
Kotlet mediolański, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Włoch, a dokładniej z regionu Lombardii. To właśnie tam znajduje się Mediolan, gdzie jednym z przysmaków jest cielęcina w grubej panierce. Przez Włochów taki kotlet nazywany jest cotoletta lub costoletta alla milanese. Każdy, kto odwiedzi włoską stolicę mody, z pewnością będzie miał okazję spróbować tego dania. Jeśli jednak nie po drodze ci do Włoch, lepiej przygotuj go samodzielnie. By wyszedł, ważna jest panierka. Jej podwójna warstwa zapewnia odpowiednie doznania smakowe.
Przepis na kotlety mediolańskie
Składniki:
- 1 kg górki cielęcej,
- 4 jajka,
- 300 g bułki tartej,
- 300 g masła klarowanego,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Cielęcinę pokrój na średniej grubości plastry i rozbij je za pomocą tłuczka do mięsa, by wyrównać grubość kotletów. Gdy będą odpowiedniej grubości, możesz wyciąć zgrubienia i nerwy. Tak przygotowane mięso obsyp z dwóch stron solą i odstaw na bok.
- Do miski przesyp bułkę tartą. Do drugiego naczynia wbij jajka i energicznie je roztrzep za pomocą widelca.
- Plastry cielęciny w pierwszej kolejności obtocz w bułce tartej, następnie w jajku i ponownie w bułce. Czynność powtórz dwukrotnie, tworząc grubą warstwę panierki.
- Za pomocą noża lub metalowej łyżki delikatnie wyrównaj powierzchnię panierki i tym samym przytwierdź ją bardziej do mięsa. Następnie delikatnie natnij panierkę w kształt kratki.
- Na patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści i stanie się ciepłe, ułóż na niej kawałki mięsa. Smaż je z dwóch stron przez kilka minut do momentu zarumienienia.
- Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl