Pieczeń wieprzowa będzie soczysta jak brzoskwinia. Kluczem jest jedna czynność

Pieczeń wieprzowa to jedna z pyszniejszych propozycji obiadowych oraz doskonały dodatek do kanapek. Żeby jednak tak się stało, powinna być soczysta i miękka, a to nie zawsze się udaje. Zazwyczaj winien jest... brak cierpliwości. Pieczeń wieprzowa potrzebuje bowiem czasu, by nabrać wyjątkowego smaku. Co zatem trzeba zrobić, by szynka była tak dobra, że będzie się ją jadło z przyjemnością? Wyjaśniamy.

Jak zrobić pieczeń wieprzową, by była soczysta? Kluczowy jeden krok

Pieczeń wieprzowa to danie bardzo uniwersalne. W Polsce często przyrządza się ją na różnego rodzaju święta i uroczystości, ale równie dobrze sprawdzi się jako obiad podany w zupełnie zwyczajny dzień. Fantastycznie smakuje nie tylko z ziemniakami lub ziemniaczanym puree, lecz także z kopytkami, kluskami śląskimi, frytkami, kaszą i ryżem. Polana sosem mięsnym lub grzybowym zyskuje jeszcze więcej aromatu. Obok niej na talerzu nie może też zabraknąć surówek lub sałatek, np. klasycznej mizerii lub surówki z białej kapusty.

Zobacz wideo Zobacz przepis Hapsa na policzki wołowe w ciemnym piwie

Zdarza się jednak, że pieczeń wieprzowa wychodzi sucha, a przez to zwyczajnie niesmaczna. Można temu w dość prosty sposób zaradzić (o ile oczywiście mamy świeżej i dobrej jakości mięso), ale trzeba uzbroić się w cierpliwość. Chodzi bowiem o to, by mięso natrzeć odpowiednią mieszanką przypraw, a potem pozwolić mu leżakować w nich przez 24 godziny. Wówczas nabierze zarówno apetycznej soczystości, niczym owoc w środku lata, jak i aromatu. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku.

Przepis na pieczeń wieprzową soczystą jak brzoskwinia

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • 2 duże cebule lub 3 małe,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • łyżka tymianku suszonego,
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzową najpierw trzeba opłukać pod bieżącą wodą, a potem dokładnie wysuszyć. Do miseczki przeciskamy czosnek, dosypujemy tymianek, majeranek oraz sól i pieprz, i mieszamy. Nacieramy tymi przyprawami naszą szynkę, a potem owijamy ją folią spożywczą i chowamy do lodówki na 24 godziny. To właśnie ta czynność sprawia, że mięso zyskuje taką soczystość.

Następnego dnia, po wyjęciu szynki z lodówki, dokładnie obsypujemy je mąką z każdej strony. Potem na rozgrzanej oliwie obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec wieprzowinę. Smarujemy je oliwą, cebulę kroimy i układamy na dnie, a na nią wrzucamy liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Na wierzch kładziemy szynkę i podlewamy wodą. Przykrywamy naczynie i pieczemy mięso przez dwie godziny w 180 stopniach. Co jakiś czas polewamy sosem.

Gdy pieczeń wieprzowa będzie gotowa, najlepiej pokroić ją na plastry. Można podawać ją w formie obiadu (mniej lub bardziej uroczystego), a także zamiast sklepowej szynki na kanapki

Więcej o: