Tej zupy na pewno nie znasz. Robiła mi ją babcia, gdy tylko czułam przeziębienie. Ma aksamitny smak

Jesień przepełniona jest zupami i innymi ciepłymi posiłkami. Chcemy nimi ogrzać organizm od środka i sprawić, by było nam jeszcze milej. W tym okresie na ratunek przychodzi więc obszerna lista znanych nam zup. Przede wszystkim rosół, który jest niezawodny. Jednak jeszcze jedno danie może nas nieźle rozgrzać. Ten wywar jest niezastąpiony.

Zupy to nasz pierwszy wybór, gdy widzimy za oknem deszcz i brak słońca. Właśnie nimi próbujemy ogrzać nasz organizm, by nie czuć nieprzyjemnego chłodu. Podstawą prawie każdej takiej zupy jest oczywiście rosół. I w tym przypadku nie jest inaczej. Jednak warto zwrócić uwagę na dodatki, które pojawiają się w tej zupie. To właśnie one dodają charakteru i aromatu.

Zobacz wideo Rozgrzewająca zupa z batata i marchewki

Podstawowym składnikiem tej zupy jest śmietana, która nadaje jej gładką i kremową strukturę. To właśnie ten dodatek sprawia, że danie ma aksamitną teksturę, która rozpływa się w ustach. Jednak to nie wszystko - zupa śmietanowa jest również wzbogacona o warzywa takie jak marchew i cebula. Nie można zapomnieć też o obszernej liście przypraw, bez których ten smak nie byłby taki sam.

Przepis na zupę śmietanową

Składniki:

  • 500 ml śmietany 18 proc.,
  • 2 l bulionu,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 200 g ulubionego makaronu,
  • 3 goździki,
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka mielonego kminku,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bulion wlej do garnka i wrzuć do niego obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Ustaw na średnim ogniu i gotuj do miękkości warzywa.
  2. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, a gdy stanie się gorące, podsmaż na nim warzywo. Kiedy stanie się rumiane, wrzuć je do wywaru.
  3. Na tę samą patelnię wrzuć kolejną porcję masła i wsyp mąkę pszenną. Cały czas mieszając wsyp do niej kminek, goździki, pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Do takiej mieszanki wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej chochlę gorącego bulionu, by całość się zahartowała.
  4. Mieszankę przypraw i śmietany powoli przelej do garnka, cały czas mieszając. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i trzymaj na ogniu przez następnie 5 minut.
  5. Na koniec wsyp makaron i gotuj go w wywarze zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Dopraw zupę solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.