Zapomnisz o zimnych kanapkach, gdy spróbujesz tego dania. Warstwy odgrywają tu dużą rolę

Klasyczne śniadania mogą kojarzyć się z zimnymi kromkami chleba, a także z owsianką, czy płatkami z mlekiem. Tym razem warto trochę zmienić menu, którym objadaliśmy się do tej pory. Ten przepis może w tym pomóc, a dzięki prostocie będziesz wykonywać go każdego dnia.

Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Może coś w tym być, bo to właśnie dzięki temu posiłkowi możemy odpowiednio zacząć dzień. Dodatkowo dodaje on nam energii i siły na resztę dnia, co również jest bardzo kluczowe. Posiłek ten nie powinien być za ciężki, lecz nadal powinniśmy się nim najeść. Najczęściej nasz wybór pada na szybkie dania, takie jak płatki z mlekiem, jajecznica lub owsianki. Aby urozmaicić ten punkt dnia, polecamy zrobić coś nowego i smaczniejszego niż wszystkie podane propozycje.

Zobacz wideo Kanapka z pieczonym indykiem

Naszą propozycją na śniadaniowy posiłek są zapiekane kanapki, które w środku mają dużo dobrego. Przede wszystkim można tam znaleźć boczek, żółty ser, rukolę i pomidory. Nie może zabraknąć sosów, które sprawią, że chleb nie jest suchy. Ułożone w naczyniu żaroodpornym kanapki posypuje się serem i oregano i wkłada do piekarnika na kilka minut. To jedna z najlepszych opcji, którą możesz zjeść o poranku.

Przepis na pieczone kanapki z boczkiem

Składniki

  • kilka kromek chleba tostowego,
  • 300 g żółtego sera,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 3 duże pomidory,
  • liście rukoli,
  • majonez,
  • ketchup,
  • suszone oregano,
  • łyżka masła.

Sposób przygotowania

  1. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością masła. Kromki chleba tostowego posmaruj warstwą majonezu i ułóż je na dnie naczynia.
  2. Na tak przygotowanych kromkach ułóż boczek, żółty ser, pokrojone w plastry pomidory, a także umyte i osuszone liście rukoli.
  3. Gdy wszystkie składniki zostaną ułożone, przykryj je następną warstwą chleba i powtórz ponownie warstwy. Na koniec wyłóż ostatni poziom z kromek.
  4. Wierzch posmaruj grubą warstwą mieszanki majonezu i ketchupu. Następnie połóż kilka plastrów sera i obsyp całość suszonym oregano.
  5. Tak przygotowane kanapki włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie podziel je na mniejsze części i podawaj.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: