Przekonałam się, że ten wypiek jest smaczniejszy od makowca. Znika szybciej niż się spodziewałam

W kulinarnym świecie istnieje wiele przepisów na delikatne i bardzo smaczne desery. Pomimo że możemy pochwalić się wieloma przysmakami i tak lubimy wracać do tradycyjnych smaków. Jednym z nich jest ten drożdżowy placek wypełniony po brzegi słodkim nadzieniem. By wyszedł, musisz być cierpliwy.

Nie da się ukryć, że  istnieje wiele potraw, które zachwycają swoim smakiem, a także wyglądem. Jednym z nich jest strucla z makiem i jabłkiem, czyli połączenie, które może kojarzyć się z jesienno-zimowym okresem. To właśnie teraz jest świetny czas na jej przygotowanie. Połączenie owoców z makiem idealnie komponuje się z ciepłym napojem, którym raczymy się wieczorami. Okazuje się, że ten staropolski klasyk nie tylko cieszy się popularnością w naszym kraju, ale również zdobywa serca na całym świecie.

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Podstawą strudla z makiem i jabłkiem jest delikatne ciasto, które należy starannie wyrobić i cienko rozwałkować.  Tak właśnie wykonamy bazę, którą później trzeba wysmarować obfitą ilością maku połączonego z owocami i rodzynkami. Zawinięte w rulon ciasto należy później odpowiednio długo wypiec, a po tym procesie, słodkość jest gotowa do kosztowania.

Przepis na strudel z makiem i jabłkiem

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 70 g drobnego cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 75 g masła,
  • szczypta soli,
  • jajko.

Składniki na nadzienie

  • 100 g maku,
  • 100 ml mleka,
  • 6 jabłek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 łyżki rodzynek.

Sposób przygotowania

  1. Masło umieść w rondelku i ustaw na średnim ogniu. W tym czasie powinno się roztopić, jednak pamiętaj, by co jakiś czas je mieszać, aby się nie przypaliło. Płynne zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Do drugiego rondelka wlej mleko i je również podgrzej na średnim ogniu. Następnie wsyp do niego pokruszone świeże drożdże i łyżkę cukru. Zamieszaj do rozpuszczenia i odstaw na bok na około 20 minut.
  3. Do większej miski przesiej mąkę pszenną, wsyp do niej sól i wlej roztopione masło. Delikatnie zamieszaj, a następnie wlej przygotowany rozczyn. Całość dokładnie wyrób za pomocą dłoni do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Tak przygotowane przykryj czystą ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 45 minut. W tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość.
  4. W tym czasie przygotuj nadzienie. Mak przesyp do garnuszka, zalej mlekiem i gotuj przez około 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie zdejmij garnek z palnika, wystudź, a następnie dokładnie zblenduj. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Owoce dodaj do maku, wrzuć również rodzynki i cukier, wymieszaj i duś do momentu, aż sok z jabłek odparuje.
  5. Teraz czas na złożenie wszystkiego w całość. Ciasto ponownie wyrób i podziel na dwie równe części. Każdy kawałek rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt. Przygotowane nadzienie również podzielić na połowę i rozsmarować na cieście. Zawiń ciasto w roladę, czynność powtórz z drugą częścią składników. Jajko wbij do miski i energicznie roztrzep. Wysmaruj nim wierzch każdej rolady, a następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Gotowe strudle umieść w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez około 40 minut. Po wyjęciu pozostaw je do wystudzenia, oblej domowym lukrem i podawaj. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: