Nie da się ukryć, że istnieje wiele potraw, które zachwycają swoim smakiem, a także wyglądem. Jednym z nich jest strucla z makiem i jabłkiem, czyli połączenie, które może kojarzyć się z jesienno-zimowym okresem. To właśnie teraz jest świetny czas na jej przygotowanie. Połączenie owoców z makiem idealnie komponuje się z ciepłym napojem, którym raczymy się wieczorami. Okazuje się, że ten staropolski klasyk nie tylko cieszy się popularnością w naszym kraju, ale również zdobywa serca na całym świecie.
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Podstawą strudla z makiem i jabłkiem jest delikatne ciasto, które należy starannie wyrobić i cienko rozwałkować. Tak właśnie wykonamy bazę, którą później trzeba wysmarować obfitą ilością maku połączonego z owocami i rodzynkami. Zawinięte w rulon ciasto należy później odpowiednio długo wypiec, a po tym procesie, słodkość jest gotowa do kosztowania.
Przepis na strudel z makiem i jabłkiem
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 70 g drobnego cukru,
- 250 ml mleka,
- 75 g masła,
- szczypta soli,
- jajko.
Składniki na nadzienie
- 100 g maku,
- 100 ml mleka,
- 6 jabłek,
- 2 łyżki cukru,
- 4 łyżki rodzynek.
Sposób przygotowania
- Masło umieść w rondelku i ustaw na średnim ogniu. W tym czasie powinno się roztopić, jednak pamiętaj, by co jakiś czas je mieszać, aby się nie przypaliło. Płynne zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Do drugiego rondelka wlej mleko i je również podgrzej na średnim ogniu. Następnie wsyp do niego pokruszone świeże drożdże i łyżkę cukru. Zamieszaj do rozpuszczenia i odstaw na bok na około 20 minut.
- Do większej miski przesiej mąkę pszenną, wsyp do niej sól i wlej roztopione masło. Delikatnie zamieszaj, a następnie wlej przygotowany rozczyn. Całość dokładnie wyrób za pomocą dłoni do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Tak przygotowane przykryj czystą ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 45 minut. W tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość.
- W tym czasie przygotuj nadzienie. Mak przesyp do garnuszka, zalej mlekiem i gotuj przez około 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie zdejmij garnek z palnika, wystudź, a następnie dokładnie zblenduj. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Owoce dodaj do maku, wrzuć również rodzynki i cukier, wymieszaj i duś do momentu, aż sok z jabłek odparuje.
- Teraz czas na złożenie wszystkiego w całość. Ciasto ponownie wyrób i podziel na dwie równe części. Każdy kawałek rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt. Przygotowane nadzienie również podzielić na połowę i rozsmarować na cieście. Zawiń ciasto w roladę, czynność powtórz z drugą częścią składników. Jajko wbij do miski i energicznie roztrzep. Wysmaruj nim wierzch każdej rolady, a następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Gotowe strudle umieść w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez około 40 minut. Po wyjęciu pozostaw je do wystudzenia, oblej domowym lukrem i podawaj. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl