Są takie wypieki, które nigdy nie wychodzą z mody - wystarczy jedno spojrzenie, by poczuć głód, a jeden kęs, by przenieść się w czasie. Strucla z makiem i jabłkami to idealny przykład. Jesienna, pachnąca cynamonem i wspomnieniami.
Fot. Shutterstock, Pixel-Shot
REKLAMA
REKLAMA
Mak i jabłka to połączenie, które wielu z nas przywodzi na myśl smaki dzieciństwa. Strucla z tym nadzieniem to klasyk jesienno-zimowych wypieków, który wraca do łask dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu aromatowi. Pachnie ciepłym domem, rozgrzewa w chłodne wieczory i smakuje tak, że trudno poprzestać na jednym kawałku.
REKLAMA
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Przepis na strudel z makiem i jabłkiem
Składniki na ciasto
500 g mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży,
70 g drobnego cukru,
250 ml mleka,
75 g masła,
szczypta soli,
jajko.
Składniki na nadzienie
100 g maku,
100 ml mleka,
6 jabłek,
2 łyżki cukru,
4 łyżki rodzynek.
Sposób przygotowania
Masło umieść w rondelku i ustaw na średnim ogniu. W tym czasie powinno się roztopić, jednak pamiętaj, by co jakiś czas je mieszać, aby się nie przypaliło. Płynne zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Do drugiego rondelka wlej mleko i je również podgrzej na średnim ogniu. Następnie wsyp do niego pokruszone świeże drożdże i łyżkę cukru. Zamieszaj do rozpuszczenia i odstaw na bok na około 20 minut.
Do większej miski przesiej mąkę pszenną, wsyp do niej sól i wlej roztopione masło. Delikatnie zamieszaj, a następnie wlej przygotowany rozczyn. Całość dokładnie wyrób za pomocą dłoni do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Tak przygotowane przykryj czystą ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 45 minut. W tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Mak przesyp do garnuszka, zalej mlekiem i gotuj przez około 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie zdejmij garnek z palnika, wystudź, a następnie dokładnie zblenduj. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Owoce dodaj do maku, wrzuć również rodzynki i cukier, wymieszaj i duś do momentu, aż sok z jabłek odparuje.
Teraz czas na złożenie wszystkiego w całość. Ciasto ponownie wyrób i podziel na dwie równe części. Każdy kawałek rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt. Przygotowane nadzienie również podzielić na połowę i rozsmarować na cieście. Zawiń ciasto w roladę, czynność powtórz z drugą częścią składników. Jajko wbij do miski i energicznie roztrzep. Wysmaruj nim wierzch każdej rolady, a następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Gotowe strudle umieść w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez około 40 minut. Po wyjęciu pozostaw je do wystudzenia, oblej domowym lukrem i podawaj. Smacznego!