Więcej przepisów na śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zwykło się mawiać, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i właśnie od tego, co wyląduje na naszym talerzu, zależy nasze samopoczucie i nastrój. Kiedy spróbujesz tej szkaszuki, nie tylko od razu poprawi się twój humor, ale jeszcze nabierzesz energii i werwy. Dodatkowo dzięki temu posprzątasz lodówkę - wykorzustaj resztki wędlin, kawałki sera, papryki lub szpinaku.
Szakszuka - przepis na śniadanie na bogato
Składniki:
- 3 większe pomidory malinowe
- 1 większa cebula
- 1 papryka
- kilka plastrów wędliny lub kawałek kiełbasy
- garść szpinaku
- olej lub masło do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano, kumin, szczypta chili
- jajka
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Cebulę pokrój w kostkę, pomidory i paprykę także. Wędlinę porwij na kawałki, jeśli używasz kiełbasy to także pokrój w kostkę.
- Przygotuj sporą patelnię i rozgrzej w niej tłuszcz. Dodaj cebulę i czosnek oraz wędlinę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj paprykę oraz szpinak. Smaż na dość dużej mocy palnika i dodaj posiekane pomidory.
- Dopraw do smaku przyprawami i smaż, aż z pomidorów odparuje nadmiar wody. Następnie na środek patelni wbij jajka i poczekaj, aż białko się zetnie.
Taka szakszuka najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką. Porcja takiego śniadania sprawi, że nie pomyślisz o jedzeniu aż do późnego popołudnia. Jeśli masz na przykład pieczarki lub odrobinę sera, śmiało dorzuć je na patelnię.