Najlepszy przepis na śniadanie z jajkami. Weź pomidory i wszystko, co zalega ci w lodówce i hyc na patelnię

Jeśli lubisz jeść jajka na śniadanie, ale jajecznica i omlety trochę ci się przejadły, mamy dla ciebie przepis, który nie tylko doda energii, ale także pomoże ci posprzątać lodówkę. Szakszuka to po prostu nadśniadanie.

Więcej przepisów na śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zwykło się mawiać, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i właśnie od tego, co wyląduje na naszym talerzu, zależy nasze samopoczucie i nastrój. Kiedy spróbujesz tej szkaszuki, nie tylko od razu poprawi się twój humor, ale jeszcze nabierzesz energii i werwy. Dodatkowo dzięki temu posprzątasz lodówkę - wykorzustaj resztki wędlin, kawałki sera, papryki lub szpinaku

Zobacz wideo

Szakszuka - przepis na śniadanie na bogato

Składniki:

  • 3 większe pomidory malinowe
  • 1 większa cebula
  • 1 papryka
  • kilka plastrów wędliny lub kawałek kiełbasy 
  • garść szpinaku
  • olej lub masło do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano, kumin, szczypta chili
  • jajka

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Cebulę pokrój w kostkę, pomidory i paprykę także. Wędlinę porwij na kawałki, jeśli używasz kiełbasy to także pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj sporą patelnię i rozgrzej w niej tłuszcz. Dodaj cebulę i czosnek oraz wędlinę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj paprykę oraz szpinak. Smaż na dość dużej mocy palnika i dodaj posiekane pomidory. 
  3. Dopraw do smaku przyprawami i smaż, aż z pomidorów odparuje nadmiar wody. Następnie na środek patelni wbij jajka i poczekaj, aż białko się zetnie. 

Taka szakszuka najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką. Porcja takiego śniadania sprawi, że nie pomyślisz o jedzeniu aż do późnego popołudnia. Jeśli masz na przykład pieczarki lub odrobinę sera, śmiało dorzuć je na patelnię. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.