Zamiast po raz kolejny szykować oklepane, nudne obiady, postaw na zdrowy, zbilansowany i pełen aromatów posiłek. Mowa tu o obłędnym kaszotto z grzybami, czyli ekspresowym pomyśle na obiad, który nigdy nie zawodzi. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe.
Kaszotto z grzybami to danie idealne na jesienny obiad - jest smacznie i zdrowo
Kaszotto to zdrowy wybór i pomysł na cały jednodaniowy obiad, lunch do pracy, zdrową kolację czy na dodatek do innych wyśmienitych dań. Kluczem do sukcesu jest połączenie kilku składników w odpowiednich proporcjach - jesieną szczególnie polecamy grzyby. Leśne skarby doskonale komponują się z kaszą jęczmienną lub pęczak, cebulą, warzywami i np. tartym parmezanem. Taki miks nie może się nie udać - całość zrobisz szybko i bez rewolucji w kuchni.
Do przygotowania jesiennego kaszotto trzeba mieć oczywiście grzyby - najlepiej sprawdzą się te świeże, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać i suszone (wówczas trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie). Warto dodać też solidną porcję warzyw i świeżej zieleniny, to gwarancja smaku i zastrzyku witamin. Całość wystarczy później dusić w odpowiedniej kolejności i czasie.
Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami
Kaszotto z grzybami leśnymi i kolorowymi dodatkami
Składniki:
- 200 g kaszy jęczmiennej pęczak,
- cebula,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
- oliwa,
- odrobina masła,
- suszone grzyby 30 g lub 100 g świeżych,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- czosnek granulowany,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- do podania parmezan lub grana padano.
Sposób przygotowania:
- Na początku grzyby - jeśli korzystasz z suszonych, namocz je w wodzie (najlepiej przez całą noc).
- Kaszę opłucz na sitku pod zimną wodą, zostaw do odcieknięcia.
- Teraz obierz marchew i pietruszkę. Pokrój warzywa w drobną kostkę, podobnie zrób z cebulą.
- Przygotuj głęboką patelnię, na taflę wlej odrobinę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć warzywa - smaż przez kilka minut, aż nabiorą koloru i aromatu.
- Po tym dodaj odcedzoną na sitku kaszę. Wrzuć też solidną łyżkę masła i duś kolejne pięć minut.
- Teraz pokrój grzyby świeże lub te suszone, które moczyły się w wodzie.
- Dodaj leśne skarby na patelnię. Po kilku minutach całość zalej odrobiną podgrzanego bulionu.
- Danie dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim.
- Po chwili, gdy kasza wchłonie płyn, znowu wlej szklankę bulionu i nadal duś.
- Kaszotto duś jeszcze 15-20 minut.
- Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Teraz wystarczy posypać je natką, tartym parmezanem i gotowe. Smacznego!