To najlepszy przepis na kaszotto z grzybami. Przepis doskonale zda egzamin na jesienny, sycący obiad

Kaszotto z grzybami to znakomity przepis na jesienny, rozgrzewający i zdrowy obiad. Danie jest proste w przygotowaniu, a potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy. Idealny smak i aromat gwarantuje połączenie odpowiedniej kaszy, warzyw, leśnych skarbów i innych dodatków.

Zamiast po raz kolejny szykować oklepane, nudne obiady, postaw na zdrowy, zbilansowany i pełen aromatów posiłek. Mowa tu o obłędnym kaszotto z grzybami, czyli ekspresowym pomyśle na obiad, który nigdy nie zawodzi. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe. 

Kaszotto z grzybami to danie idealne na jesienny obiad - jest smacznie i zdrowo

Kaszotto to zdrowy wybór i pomysł na cały jednodaniowy obiad, lunch do pracy, zdrową kolację czy na dodatek do innych wyśmienitych dań. Kluczem do sukcesu jest połączenie kilku składników w odpowiednich proporcjach - jesieną szczególnie polecamy grzyby. Leśne skarby doskonale komponują się z kaszą jęczmienną lub pęczak, cebulą, warzywami i np. tartym parmezanem. Taki miks nie może się nie udać - całość zrobisz szybko i bez rewolucji w kuchni. 

Do przygotowania jesiennego kaszotto trzeba mieć oczywiście grzyby - najlepiej sprawdzą się te świeże, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać i suszone (wówczas trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie). Warto dodać też solidną porcję warzyw i świeżej zieleniny, to gwarancja smaku i zastrzyku witamin. Całość wystarczy później dusić w odpowiedniej kolejności i czasie. 

Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami

Kaszotto z grzybami leśnymi i kolorowymi dodatkami 

Składniki: 

  • 200 g kaszy jęczmiennej pęczak, 
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • oliwa,
  • odrobina masła,
  • suszone grzyby 30 g lub 100 g świeżych,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek granulowany,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • do podania parmezan lub grana padano. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku grzyby - jeśli korzystasz z suszonych, namocz je w wodzie (najlepiej przez całą noc).
  2. Kaszę opłucz na sitku pod zimną wodą, zostaw do odcieknięcia.
  3. Teraz obierz marchew i pietruszkę. Pokrój warzywa w drobną kostkę, podobnie zrób z cebulą. 
  4. Przygotuj głęboką patelnię, na taflę wlej odrobinę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć warzywa - smaż przez kilka minut, aż nabiorą koloru i aromatu. 
  5. Po tym dodaj odcedzoną na sitku kaszę. Wrzuć też solidną łyżkę masła i duś kolejne pięć minut. 
  6. Teraz pokrój grzyby świeże lub te suszone, które moczyły się w wodzie. 
  7. Dodaj leśne skarby na patelnię. Po kilku minutach całość zalej odrobiną podgrzanego bulionu. 
  8. Danie dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim. 
  9. Po chwili, gdy kasza wchłonie płyn, znowu wlej szklankę bulionu i nadal duś. 
  10. Kaszotto duś jeszcze 15-20 minut. 
  11. Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Teraz wystarczy posypać je natką, tartym parmezanem i gotowe. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.