Upiornie pyszne ciastka z dwóch składników idealne na Halloween. Goście będą krzyczeć... z zachwytu

Jeśli szukasz przepisu na szybkie i pyszne ciastka, które dodatkowo zwracają uwagę swoim wyglądem, mamy coś specjalnie dla ciebie. Potrzebujesz jedynie dwóch składników i kilkunastu minut pieczenia, a gdy te ciasteczka wylądują na stole, znikną w dwie chwile. Na Halloween sprawdzą się idealnie.

Więcej przepisów na Halloween znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zbliża się najbardziej upiorne święto w roku, które uwielbiają i dzieci i dorośli, i z tej okazji mamy dla was najłatwiejszy przepis na ciastka, który dotychczas znalazł się na naszej stronie. Ciasteczka buźki zrobisz z dwóch składników, całość nie zajmie ci więcej niż 20 minut i jeśli masz fantazję, każde ciasteczko może wyglądać inaczej. Jednak najważniejszy jest dżem - wybierz najlepiej ciemny - wiśniowy, malinowy lub porzeczkowy, by efekt przerażającego uśmiechu był jeszcze większy. 

Zobacz wideo

Przerażająco pyszne ciasteczka na Halloween

Składniki:

  • dwa arkusze ciasta francuskiego, najlepiej dobrze schłodzonego;
  • ulubiony dżem, truskawkowy lub wiśniowy;
  • opcjonalnie odrobina cukru lub cynamonu;
  • roztrzepane jajko do posmarowania ciastek.

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj dwa arkusze ciasta francuskiego. Z obu za pomocą szerokiej szklanki wytnij okręgi. Z jednej części kółek wytnij kształt oczu, nosa i przerażający uśmiech. Do tego przyda się mały, ale ostry nożyk. 
  2. Na fragmentach ciasta francuskiego bez wycięć połóż dżem. Dokładnie go rozsmaruj, jednak zachowaj czyste brzegi, by ciasta się lepiej skleiły. Następnie przyłóż na tę warstwę kawałki z wyciętą buzią i lekko przyklep.
  3. Żeby mieć pewność, że farsz nie wypłynie podczas pieczenia, dodatkowo przyduś brzegi ciastek widelcem. Następnie ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każde posmaruj roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo możesz oprószyć cukrem lub cynamonem. 
  4. Piecz do zezłocenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie powinno zająć to więcej niż 15 minut, jednak obserwuj ciasteczka i  w razie konieczności daj min 2 minuty więcej. Następnie pozostaw do lekkiego ostygnięcia i podawaj - takich ciasteczek codziennie się nie robi. 

Takie ciastka są idealne w każdym calu i jeśli tylko zmienisz ich mimikę, z powodzeniem sprawdzą się jako szybki poczęstunek do kawy.

Więcej o: