Więcej przepisów na Halloween znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zbliża się najbardziej upiorne święto w roku, które uwielbiają i dzieci i dorośli, i z tej okazji mamy dla was najłatwiejszy przepis na ciastka, który dotychczas znalazł się na naszej stronie. Ciasteczka buźki zrobisz z dwóch składników, całość nie zajmie ci więcej niż 20 minut i jeśli masz fantazję, każde ciasteczko może wyglądać inaczej. Jednak najważniejszy jest dżem - wybierz najlepiej ciemny - wiśniowy, malinowy lub porzeczkowy, by efekt przerażającego uśmiechu był jeszcze większy.
Przerażająco pyszne ciasteczka na Halloween
Składniki:
- dwa arkusze ciasta francuskiego, najlepiej dobrze schłodzonego;
- ulubiony dżem, truskawkowy lub wiśniowy;
- opcjonalnie odrobina cukru lub cynamonu;
- roztrzepane jajko do posmarowania ciastek.
Sposób wykonania:
- Przygotuj dwa arkusze ciasta francuskiego. Z obu za pomocą szerokiej szklanki wytnij okręgi. Z jednej części kółek wytnij kształt oczu, nosa i przerażający uśmiech. Do tego przyda się mały, ale ostry nożyk.
- Na fragmentach ciasta francuskiego bez wycięć połóż dżem. Dokładnie go rozsmaruj, jednak zachowaj czyste brzegi, by ciasta się lepiej skleiły. Następnie przyłóż na tę warstwę kawałki z wyciętą buzią i lekko przyklep.
- Żeby mieć pewność, że farsz nie wypłynie podczas pieczenia, dodatkowo przyduś brzegi ciastek widelcem. Następnie ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każde posmaruj roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo możesz oprószyć cukrem lub cynamonem.
- Piecz do zezłocenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie powinno zająć to więcej niż 15 minut, jednak obserwuj ciasteczka i w razie konieczności daj min 2 minuty więcej. Następnie pozostaw do lekkiego ostygnięcia i podawaj - takich ciasteczek codziennie się nie robi.
Takie ciastka są idealne w każdym calu i jeśli tylko zmienisz ich mimikę, z powodzeniem sprawdzą się jako szybki poczęstunek do kawy.