Domowy chleb smakuje o niebo lepiej od sklepowych wypieków. Jest przygotowany ze specjalnie wyselekcjonowanych, świeżych produktów. Co więcej, w pieczywie tym nie znajdują się żadne sztuczne konserwanty czy inne substancje, które mogłyby wpłynąć na naturalnie smaczny smak i aromat chleba.
Chleb cebulowy świetnie nadaje się do zdrowych i pożywnych kanapek. Najlepiej smakuje posmarowany dobrej jakości masłem i obłożony sałatą, plasterkiem sera oraz pomidora. Równie dobrze będzie się prezentować jako zakąska do sałatek, desek wędlin oraz gęstych zup. Do jego upieczenia nie potrzebujesz wcale wielu drogich składników. Smakowity chleb cebulowy z łatwością przygotujesz z kilku prostych i łatwo dostępnych produktów. Do dzieła!
Składniki:
Zacznij od wykonania rozczynu. Świeże drożdże rozpuść w ciepłej wodzie razem z cukrem i łyżką mąki pszennej, a następnie odstaw na kwadrans. W dalszym etapie obierz i posiekaj drobno cebulę. Kawałki warzywa wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmażaj do zarumienienia.
Mąkę przesiej przez sitko do miski. Wlej rozczyn i niecałą szklankę letniej wody. Do tego dodaj jeszcze prażoną cebulkę oraz tę podsmażoną, żółtko, a także olej i sól. Całość dokładnie wymieszaj i ręcznie wyrób na gładkie, jednolite ciasto. Masę na chleb przełóż do formy, przykryj ściereczką lub ręcznikiem i zostaw do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
Po tym czasie możesz dodatkowo posypać wierzch ciasta odrobiną prażonej cebulki lub ziarnami słonecznika. Gotowy chleb wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i wypiekaj przez pół godziny. Pyszny i chrupiący chleb cebulowy odstaw do ostygnięcia, a następnie ciesz się jego domowym, naturalnym smakiem. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl