Placki ziemniaczane to znane danie, które robi się w kilka chwil. Wykorzystujemy ten przepis, gdy mamy za dużo warzyw i nie wiemy, co z nich zrobić. By nieco urozmaicić ich smak, warto zrobić je trochę inaczej. Następnym razem nadziej je tym składnikiem, a każdy oniemieje z zachwytu.
Ryzhkov Photography /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Danie, jakim są placki ziemniaczane to znane wszystkim danie obiadowe. Ich smak i sposób podania nieco różni się w zależności od przepisu i kraju, w którym je jemy. Jednak jedno jest niezmienne - zawsze szybko znikają z naszych talerzy. Klasyczna receptura mówi o tym, by starte kartofle połączyć z cebulą, jajkami i mąką. Nic więcej nie trzeba, by ich smak zachwycał. Jednak do tak tradycyjnego przepisu, warto dodać coś jeszcze. Dzięki dodatkowym składnikom smak może być jeszcze lepszy.
REKLAMA
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Naszą propozycją jest połączenie masy ziemniaczanej z bryndzą, która w wielu domach nie jest za często wykorzystywana. Nadzienie z bryndzą, charakterystycznym serem o intensywnym smaku, stanowi wyjątkowy punkt całego dania. Ten ser ma kremową konsystencję i idealnie łączy się z ziemniaczanym smakiem. Dodatkowo nadaje tej potrawie unikalny charakter.
Przepis na placki ziemniaczane nadziewane bryndzą
Składniki
5 dużych ziemniaków,
3 łyżki mąki pszennej,
duża cebula,
2 jajka,
200 g bryndzy,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pozostaw je w misce na kilka minut, a następnie odsącz z nadmiaru płynu. Cebulę również obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do kartofli.
Do ziemniaków wbij jajka, wsyp mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, by powstała z tego jednolita masa pozbawiona grudek.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, formuj na nim zgrabne placki. Na każdym placuszku ułóż porcję bryndzy i delikatnie ją rozsmaruj. Na sam koniec, ponownie ułóż na niej cienką warstwę masy ziemniaczanej.
Tak przygotowane placki smaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem. Smacznego!