• Link został skopiowany

By dżem na zimę miał odpowiedni smak, dodaj ten składnik. Babcia nie znała tego sposobu

Choć mogłaby się wydawać, że przygotowania na zimę mamy już za sobą, jest to mylne stwierdzenie. Dalej możemy przyrządzać przetwory, które później umieścimy w spiżarniach i piwnicach. Jednym z nich jest ten właśnie dżem. Z pewnością nie masz go w swojej kolekcji, bo nie jest czymś oczywistym. By podkręcić jego smak, dodaj ten składnik.
Dżem brzoskwiniowy
NataliaPopova /Shutterstock

Od kilku tygodni w wielu domach przewija się jeden i ten sam temat - przetwory na zimę. Wiele osób chce zabezpieczyć się na te chłodniejsze dni i pragnie zapełnić swoje szafki pysznymi produktami. Najczęściej nasz wybór pada na zrobienie dżemów, które później można wykorzystać do ciast, sosów lub jako dodatek do gorącej herbaty. Najpopularniejsze to te wykonane z malin, porzeczek i truskawek. Jednak ten przepis mówi o innym, równie słodkim i smacznym owocu.

Zobacz wideo Rogaliki z dżemem [HAPS KIDS]

Dżem z brzoskwiń nie jest naszym pierwszym wyborem, gdy myślimy o wykonaniu konfitur. Tak naprawdę mało kto decyduje się na jego zrobienia. Tym razem warto sięgnąć po przepis  na to smarowidło, bo będzie ono smaczną nowością na stołach. By jego smak był pełniejszy i bardziej aromatyczny, dodaj skórkę i owoce pomarańczy. Dzięki temu przetwory zyskają na smaku i kolorze.

Przepis na dżem brzoskwiniowy

Składniki

  • 2 kg świeżych brzoskwiń,
  • 2 pomarańcze,
  • 250 g cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru żelującego,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 5 goździków.

Sposób przygotowania

  1. Brzoskwinie dokładnie przemyj i umieść w misce. Następnie sparz wrzątkiem i ostrożnie obierz je ze skórki. Gdy to już jest zrobione, teraz podziel je na mniejsze kawałki i usuń pestki. Pomarańcze również sparz, zetrzyj z nich skórkę i także podziel na mniejsze kawałki.
  2. Tak przygotowane owoce przełóż do garnka i zasyp je cukrem. Delikatnie wymieszaj i odstaw garnek na noc, by owoce puściły sok. 
  3. Następnego dnia wrzuć do garnka z owocami cukier waniliowy, cynamon i goździki. Ustaw naczynie na średnim ogniu i gotuj dżem przez około 45 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas go mieszać.
  4. Kiedy owoce zaczną się rozpadać, a masa będzie bardziej gęsta, dodaj cukier żelujący. Ponownie zamieszaj i gotuj dżem przez jeszcze kilka minut.
  5. W tym czasie przygotuj słoiki. Upewnij się, że są czyste i wyparzone i mają pasujące do siebie zakrętki. Następnie przelej do nich gorący dżem i szczelnie je zakręć. Tak przyrządzone odstaw na bok denkiem do góry i przykryj ścierkami. Pozostaw je do całkowitego ostudzenia. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: