Czas to pieniądz, a nie każdego stać na to, by godzinami stać przy kuchennym blacie i pichcić posiłki dla całej rodziny. Na całe szczęście z pomocą przychodzą przepisy na błyskawiczne i zdrowe dania. Sałatka jajeczno-jarzynowa to zdecydowany hit wśród podobnych receptur. Smakuje tak dobrze, jak jej klasyczna wersja, ale nie wymaga prawie wcale krojenia. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przed przygotowaniem sałatki należy ugotować jajka na twardo i nieco wystudzić. Kiedy wzięcie ich w dłoń nie będzie już sprawiało kłopotu, jajka obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę. W wersji leniwej wystarczy nieco rozdrobnić jajka widelcem. Tak przygotowane jajka łączymy w dużej misce z kukurydzą z puszki, oraz ugotowaną marchewką z groszkiem prosto ze słoika.
Jabłko obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i również dodajemy do sałatki. Następnie pora obieramy z wierzchnich liści, płuczemy pod bieżącą wodą i siekamy w drobne talarki. Jeśli smak pora jest dla nas zbyt ostry, można go uprzednio sparzyć. Wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy doprawiać sałatkę. Dodajemy majonez, musztardę i sól wraz z pieprzem. Opcjonalnie można dodać również posiekany szczypiorek. Gotową sałatkę odstawiamy do lodówki na 30-60 minut, by składniki oddały swój smak. Jeśli jednak nie wytrzymasz z głodu, można jeść ją natychmiast. Będzie obłędnie smaczna i z pewnością nie raz pojawi się na twoim stole. Smacznego!