Placki ziemniaczane to obłędnie pyszne tradycyjne danie, które często gości w naszych domach. Nie brakuje ich też w restauracjach, gdzie podawane są z różnorodnymi dodatkami. Robiąc je samodzielnie, chcemy, by wyszły jak najlepiej, jednak często ciemnieją. Jak zapobiec ciemnieniu masy na placki ziemniaczane? Odpowiadamy.
Chwilę po tym jak zetrzemy ziemniaki, dodamy do nich mąkę, jajko i przyprawy i odstawimy, masa ciemnieje i nie jest już tak apetyczna jak na początku. Dzieje się tak przez enzym zawarty w ziemniakach - oksydazę polifenolową - który wchodzi w reakcję z powietrzem. Zmienia się jednak wyłącznie barwa, ponieważ nie wpływa to ani na smak, ani na wartości odżywcze warzyw. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sposobem babci na ciemnienie masy ziemniaczanej jest posypanie wierzchu masy mąką ziemniaczaną lub pszenną, a następnie zakrycie jej folią lub ściereczką i odstawienie do lodówki. Trzeba to jednak zrobić od razu.
Magda Gessler ma z kolei inny sposób na ciemnienie masy na placki ziemniaczane. W jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" zdradziła, że wystarczy dodać do masy łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego. Zapewnia, że smak się przez to nie zmieni, a konsystencja się poprawi. Niektórzy doradzają też dodanie do masy soku z cytryny. Należy jednak uważać, ponieważ może wpłynąć to na smak placków ziemniaczanych.