Placuszki dyniowe są tak pyszne, że zapomnisz o ziemniaczanych. Wybierz dobry jogurt

Placuszki z dyni to idealny pomysł na obiad, śniadanie lub podwieczorek. Są chrupiące, delikatne i świetnie sprawdzą się i na słono i na słodko. Sposób wykonania jest bardzo prosty, ale użyj odpowiedniego jogurtu - powinien być przede wszystkim naturalny i dość gęsty.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Placuszki dyniowe to mój pomysł na dzisiejszy obiad. Są łatwe w wykonaniu, bardzo szybkie i przepyszne. Możesz dowolnie manipulować smakiem - wystarczy, że dodasz więcej cukru, więcej soli, odrobinę gałki muszkatołowej lub chili. Placuszki dyniowe sprawdzą się zawsze i zawsze będą idealnie smakować. Ale jogurt musi być gęsty.

Zobacz wideo

Placki z dyni - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka purée z dyni, możesz wcześniej ją upiec
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • pełna łyżka cukru waniliowego
  • tłuszcz do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Miąższ z dyni włóż do miski. Dodaj jogurt, cukier i jajka, następnie zmiksuj. 
  2. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie łyżka po łyżce dodawaj do jogurtu z jajkami. Mieszaj na bieżącą lub miksuj mikserem na niewielkich obrotach.
  3. Kiedy ciasto na placki dyniowe będzie już gładkie, zajmij się smażeniem. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Może to być olej lub masło klarowane.
  4. Na rozgrzaną patelnie kładź porcje ciasta na placki dyniowe. Smaż na umiarkowanej mocy panika na złoty kolor z obu stron. 

Takie placuszki są złote, apetyczne i przepięknie pachną. Podaj je z bitą śmietaną lub serem feta - wówczas dodaj mniej cukru waniliowego.

Więcej o: