Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placuszki dyniowe to mój pomysł na dzisiejszy obiad. Są łatwe w wykonaniu, bardzo szybkie i przepyszne. Możesz dowolnie manipulować smakiem - wystarczy, że dodasz więcej cukru, więcej soli, odrobinę gałki muszkatołowej lub chili. Placuszki dyniowe sprawdzą się zawsze i zawsze będą idealnie smakować. Ale jogurt musi być gęsty.
Placki z dyni - przepis
Składniki:
- 1 szklanka purée z dyni, możesz wcześniej ją upiec
- 2 szklanki mąki pszennej
- ok. 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- pełna łyżka cukru waniliowego
- tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
- Miąższ z dyni włóż do miski. Dodaj jogurt, cukier i jajka, następnie zmiksuj.
- Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie łyżka po łyżce dodawaj do jogurtu z jajkami. Mieszaj na bieżącą lub miksuj mikserem na niewielkich obrotach.
- Kiedy ciasto na placki dyniowe będzie już gładkie, zajmij się smażeniem. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Może to być olej lub masło klarowane.
- Na rozgrzaną patelnie kładź porcje ciasta na placki dyniowe. Smaż na umiarkowanej mocy panika na złoty kolor z obu stron.
Takie placuszki są złote, apetyczne i przepięknie pachną. Podaj je z bitą śmietaną lub serem feta - wówczas dodaj mniej cukru waniliowego.