Koniec z mdłą rybą w nudnej panierce. Zanurzona w tym prostym cieście wyjdzie smakowicie i oryginalnie

Zamiast po raz kolejny przygotowywać klasyczną rybę w nudnej panierce, postaw na coś nieco bardziej oryginalnego i jednocześnie niebywale smacznego. Wystarczy zanurzyć filet w tym obłędnym cieście, by powstał smakołyk, niczym z najlepszej restauracji. Wszystko za sprawą popularnego trunku.

W domowym menu królują mięsne smakołyki, a także dania mączne jak pierogi, placki i rozmaite zapiekanki. Warto jednak postawić także na owoce morza, a w szczególności ryby. Najczęściej je zwyczajnie panierujemy i rzucamy na rozgrzany olej. Z naszą metodą będą smakować jednak o niebo lepiej, a przyczyni się do tego ciasto z nietypowym dodatkiem. 

Rybka lubi pływać - szczególnie w naszym kultowym cieście

Prawdziwą klasyką na piątkowy obiad jest ryba w panierce. Przepis znany jeszcze naszym babcią warto jednak zamienić na coś nieco bardziej oryginalnego i zarazem o wiele smaczniejszego. Tu wystarczy prosta zmiana nawyków - zamiast oprószać rybę w bułce tartej, można postawić na zupełnie inną metodę. Mowa tu o obłędnym i jednocześnie prostym w przygotowaniu cieście. 

Ryba w cieście to flagowy produkt rodem z Wielkiej Brytanii. Tam fish and chips jada się szczególnie często. Nie powinno zatem nikogo dziwić, że na wyspach ów przepis doprowadzono do czystej perfekcji. Wszystko to za sprawą świeżej ryby przygotowanej w cieście z dodatkiem...piwa! Ten procentowy napój zapewni obłędny smak i idealną konsystencję. Wystarczy połączyć go z kilkoma podstawowymi składnikami i gotowe. 

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Koniec z nudną panierką. Postaw na rybę w znakomitym ciecie z dodatkiem piwa

Składniki:

  • 500 g ryby - najlepiej dorsza,
  • szklanka mąki,
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • piwo ciemne,
  • olej. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania ryby. Filety umyj i oczyść. 
  2. Do miski przesyp mąkę, dopraw ją solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj. 
  3. Suche produkty zalej teraz ciemnym piwem. Na koniec wbij jajko. 
  4. Ciasto dokładnie wymieszaj, aż grudki mąki znikną, a masa zrobi się jasna i puszysta. 
  5. Na patelni rozgrzej olej. W tym czasie rybę oprósz mąką, zanurz w cieście i przełóż na gorący olej. 
  6. Smaż z obu stron do uzyskania złotego, chrupiącego efektu. 
  7. Rybę przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwuj z frytkami lub ziemniaczanym łódeczkami. Świetnie pasują też rozmaite sałatki i sosy np. ziołowy, śmietanowy czy jogurtowy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.