Danie z jarmużu - pożywna zupa z wiejską kiełbaską
Danie z jarmużu w formie zupy to bardzo ciekawa opcja smakowa. Zazwyczaj jarmuż kojarzy nam się z wyciskanymi sokami lub koktajlami. Jednak jarmuż można podawać na wiele sposobów. Poniżej przepis na zupę z jarmużem i wiejską kiełbasą.
Składniki:
- pół cebuli
- 2 marchewki
- olej do smażenia
- 250 g wiejskiej kiełbasy
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 3 liście jarmużu
- 3-4 ziemniaki
- 1,5 bulionu
- szczypior
- sól, pieprz, papryka suszona
Wykonanie:
- Kiełbasę opłucz i pokrój w kostkę.
- Podsmaż ją na oleju.
- Weź garnek i zeszklij w nim pokrojoną cebulę.
- Dodaj startą marchew i pokrojonego selera.
- Całość wymieszaj i podsmaż.
- Dolej bulion. Dopraw do smaku.
- Dołóż obrane i pokrojone ziemniaki.
- Dalej dodaj podsmażoną cebulę i posiekany jarmuż.
- Zagotuj. Posyp obficie szczypiorkiem.
Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym
Makaron z jarmużu - zielony niczym Shrek
Makaron z jarmużem to danie, które nie tylko znakomicie smakuje, ale i świetnie się prezentuje. Chcecie, aby Wasze maluchy jadły więcej warzyw? Wypróbujcie przepis na makaron z jarmużem. Można podawać go z sosem grzybowym.
Składniki na makaron:
- 150 g ugotowanego i już dobrze ostudzonego jarmużu
- około 180 g mąki
- odrobina soli
Wykonanie:
- Zblenduj porządnie jarmuż. Dolej ewentualnie odrobinę wody, jeżeli jest to konieczne. Wymieszaj go z przesianą mąką oraz solą.
- Wyrób porządnie ciasto.
- Wytnij z niego makaron i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
Sos grzybowy:
- pół kilograma grzybów
- 1 cebula
- 50 g masła
- oliwa z oliwek
- przyprawy: pieprz, sól, czosnek
- 5 łyżek bulionu
- pół kartonika śmietanki 30-procentowej
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
- Grzyby dokładnie oczyść. Jeżeli jest to konieczne, umyj je.
- Następnie je osusz. Pokrój je w mniejsze kawałki.
- Cebule obierz i posiekaj.
- Podsmaż ją na maśle. Dodaj grzyby, podlej bulionem. Dopraw do smaku. Zmniejsz ogień.
- Pod koniec gotowania wlej śmietankę. Wyrównaj wcześniej temperaturę. Dodaj natkę pietruszki.
Jarmuż - sałatka w zielonym wydaniu. Pełna smaku i witamin!
Sałatka z jarmużem będzie nie lada gratką dla miłośników zdrowej kuchni. Pełnia kolorów i smaków na talerzu! Przejdźmy do wykonania.
Jarmuż - przepis na sałatkę krok po kroku:
Składniki:
- kilka liści świeżego jarmużu
- 1 jabłko
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 mozzarella (kulka)
- sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek
- 2-3 pomidory
- oliwa z oliwek lub olej
- sok z połówki cytryny
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Umyj dokładnie liście jarmużu. Poszarp je na mniejsze kawałki.
- Dodaj obrane i pokrojone jabłko.
- Pokrój ser na mniejsze kawałki.
- Rzodkiewki dokładnie oczyść. Pozbądź się zielonych części. Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Pomidory wyparz. Obierz ze skórki. Pokrój.
- Wrzuć wszystkie składniki do miski.
- Polej sokiem z cytryny.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Natkę pietruszki umyj, posiekaj i dodaj do miski. Dolej oliwę. Całość wymieszaj i schłodź w lodówce przed podaniem.
Zobacz też: Szybki obiad z makaronem na trudny dzień. Kilka słów o tym, jak przygotować obiad w 20 minut