Sezonowe dania z jarmużem. Zobacz, jak przygotować modny obiad dla bliskich

Dania z jarmużem robią się coraz bardziej popularne. W artykule znajdziecie trzy proste przepisy na zupę, drugie danie i sałatkę. Możecie być pewni, że po takim posiłku będziecie pełni energii i przede wszystkim najedzeni.

Danie z jarmużu - pożywna zupa z wiejską kiełbaską

Danie z jarmużu w formie zupy to bardzo ciekawa opcja smakowa. Zazwyczaj jarmuż kojarzy nam się z wyciskanymi sokami lub koktajlami. Jednak jarmuż można podawać na wiele sposobów. Poniżej przepis na zupę z jarmużem i wiejską kiełbasą.

Składniki:

  • pół cebuli
  • 2 marchewki
  • olej do smażenia
  • 250 g wiejskiej kiełbasy
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 3 liście jarmużu
  • 3-4 ziemniaki
  • 1,5 bulionu
  • szczypior
  • sól, pieprz, papryka suszona

Wykonanie:

  1. Kiełbasę opłucz i pokrój w kostkę.
  2. Podsmaż ją na oleju.
  3. Weź garnek i zeszklij w nim pokrojoną cebulę.
  4. Dodaj startą marchew i pokrojonego selera.
  5. Całość wymieszaj i podsmaż.
  6. Dolej bulion. Dopraw do smaku.
  7. Dołóż obrane i pokrojone ziemniaki.
  8. Dalej dodaj podsmażoną cebulę i posiekany jarmuż.
  9. Zagotuj. Posyp obficie szczypiorkiem.
Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym

Makaron z jarmużu - zielony niczym Shrek

Makaron z jarmużem to danie, które nie tylko znakomicie smakuje, ale i świetnie się prezentuje. Chcecie, aby Wasze maluchy jadły więcej warzyw? Wypróbujcie przepis na makaron z jarmużem. Można podawać go z sosem grzybowym. 

Składniki na makaron:

  • 150 g ugotowanego i już dobrze ostudzonego jarmużu
  • około 180 g mąki
  • odrobina soli

Wykonanie:

  1. Zblenduj porządnie jarmuż. Dolej ewentualnie odrobinę wody, jeżeli jest to konieczne. Wymieszaj go z przesianą mąką oraz solą.
  2. Wyrób porządnie ciasto.
  3. Wytnij z niego makaron i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.

Sos grzybowy:

  •  pół kilograma grzybów
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek
  • 5 łyżek bulionu
  • pół kartonika śmietanki 30-procentowej
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyść. Jeżeli jest to konieczne, umyj je.
  2. Następnie je osusz. Pokrój je w mniejsze kawałki.
  3. Cebule obierz i posiekaj.
  4. Podsmaż ją na maśle. Dodaj grzyby, podlej bulionem. Dopraw do smaku. Zmniejsz ogień.
  5. Pod koniec gotowania wlej śmietankę. Wyrównaj wcześniej temperaturę. Dodaj natkę pietruszki.

Jarmuż - sałatka w zielonym wydaniu. Pełna smaku i witamin!

Sałatka z jarmużem będzie nie lada gratką dla miłośników zdrowej kuchni. Pełnia kolorów i smaków na talerzu! Przejdźmy do wykonania.

Jarmuż - przepis na sałatkę krok po kroku:

Składniki:

  • kilka liści świeżego jarmużu
  • 1 jabłko
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 mozzarella (kulka)
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek
  • 2-3 pomidory
  • oliwa z oliwek lub olej
  • sok z połówki cytryny
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Umyj dokładnie liście jarmużu. Poszarp je na mniejsze kawałki.
  2. Dodaj obrane i pokrojone jabłko.
  3. Pokrój ser na mniejsze kawałki.
  4. Rzodkiewki dokładnie oczyść. Pozbądź się zielonych części. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  5. Pomidory wyparz. Obierz ze skórki. Pokrój.
  6. Wrzuć wszystkie składniki do miski.
  7. Polej sokiem z cytryny.
  8. Dopraw do smaku przyprawami.
  9. Natkę pietruszki umyj, posiekaj i dodaj do miski. Dolej oliwę. Całość wymieszaj i schłodź w lodówce przed podaniem.

Zobacz też: Szybki obiad z makaronem na trudny dzień. Kilka słów o tym, jak przygotować obiad w 20 minut

Więcej o: