To ciasto nie wymaga pieczenia. Wystarczy ci patelnia i 15 minut wolnego czasu, a śliwkowy aromat zawróci ci w głowie

Śliwkowe ciasta to już klasyka jesieni. W każdym domu ten owocowy deser pojawia się przynajmniej raz w trakcie całego sezonu. Trudno się temu dziwić, znając obłędny smak domowych słodkości ze śliwkami. Jeśli jednak nie możesz pozwolić sobie na cukiernicze szaleństwo z powodu braku piekarnika, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Przygotuj śliwkowy placek na... patelni.

Idealny deser na jesień? Powinien zawierać sezonowy owoc i nie być trudny w przygotowaniu. Dokładnie takimi słowami można opisać śliwkowe ciasto z patelni. Przygotowanie tego nietypowego wypieku nie zajmuje dłużej niż kwadrans, a do tego nie potrzeba posiadać piekarnika. Wypróbuj sama, a zakochasz się w tym smaku. Więcej kulinarnych inspiracji szukaj na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Składniki:

  • 10 śliwek
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka masła,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • ćwierć szklanki cukru białego + 1 łyżeczka,
  • ćwierć szklanki mleka 3,2 proc.,
  • ćwierć szklanki oleju rzepakowego,
  • garść ulubionych orzechów,
  • cynamon w ilości do smaku,
  • cukier puder do dekoracji.

Śliwkowe ciasto bez pieczenia. Ten deser robi furorę w każdym domu

Do miski wbijamy jajko i ucieramy z cukrem białym oraz cukrem wanilinowym. Kiedy jajeczna masa będzie już gładka i puszysta, do składników wlewamy olej i mleko. Ponownie mieszamy całość. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia. Miksujemy wszystkie składniki na puszystą masę. Ciasto odstawiamy i przygotowujemy owoce. Każdą śliwkę przekrawamy na pół, pozbawiamy ogonka i pestki. 

Na patelni roztapiamy masło masło i dodajemy łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i smażymy powoli, aż do uzyskania płynnego karmelu. Wówczas przekładamy na patelnię śliwki oraz posiekane orzechy i podsmażamy kilka minut. Po około 2-3 minutach wylewamy ciasto i smażymy deser 10 minut pod przykryciem. Po upływie czasu zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze chwilę, aż ciasto będzie złote. Gotowy placek śliwkowy studzimy i przekładamy na talerz. Przed podaniem warto oprószyć każdy kawałek cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej o: