Idealny deser na jesień? Powinien zawierać sezonowy owoc i nie być trudny w przygotowaniu. Dokładnie takimi słowami można opisać śliwkowe ciasto z patelni. Przygotowanie tego nietypowego wypieku nie zajmuje dłużej niż kwadrans, a do tego nie potrzeba posiadać piekarnika. Wypróbuj sama, a zakochasz się w tym smaku. Więcej kulinarnych inspiracji szukaj na stronie głównej Gazeta.pl.
Do miski wbijamy jajko i ucieramy z cukrem białym oraz cukrem wanilinowym. Kiedy jajeczna masa będzie już gładka i puszysta, do składników wlewamy olej i mleko. Ponownie mieszamy całość. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia. Miksujemy wszystkie składniki na puszystą masę. Ciasto odstawiamy i przygotowujemy owoce. Każdą śliwkę przekrawamy na pół, pozbawiamy ogonka i pestki.
Na patelni roztapiamy masło masło i dodajemy łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i smażymy powoli, aż do uzyskania płynnego karmelu. Wówczas przekładamy na patelnię śliwki oraz posiekane orzechy i podsmażamy kilka minut. Po około 2-3 minutach wylewamy ciasto i smażymy deser 10 minut pod przykryciem. Po upływie czasu zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze chwilę, aż ciasto będzie złote. Gotowy placek śliwkowy studzimy i przekładamy na talerz. Przed podaniem warto oprószyć każdy kawałek cukrem pudrem. Smacznego!