• Link został skopiowany

Jak zrobić domową wędlinę do słoika? Kiełbasa prezesówka dzięki konserwacji postoi w spiżarni latami

Szukasz przepisu na mięsny rarytas, który można spokojnie zawekować i przechowywać w spiżarni? Kiełbasa prezesówka to sposób na domową wędlinę - zrobisz ją ekspresowo, a dobrze zakonserwowana może stać wśród przetworów latami. Wszystko za sprawą swojskiego patentu i dobrze dobranych składników.
Kiełbasa w słoiku
Christin Klose /Shutterstock

Domowe wędliny wypadają bezkonkurencyjnie na tle sklepowych produktów. Warto zatem zrobić solidny zapas, który podratuje domowe menu w dowolnym momencie. Kiełbasa prezesówka przygotowana w słoikach sprawdzi się w tej roli doskonale. Jej sekret to swojski smak i odpowiednia metoda konserwacji. 

Kiełbasa prezesówka - może stać w spiżarni latami i nadal będzie raczyć doskonałym smakiem

Zamiast kupować zapasy sklepowych produktów mięsnych, warto postawić na te domowej roboty. Dzięki temu spiżarnia będzie znacznie bogatsza, a my w dowolnym momencie będziemy mogli sięgnąć po rarytas pełen smaku, bez grama sztucznych i szkodliwych konserwantów. Tym sposobem prezentujemy kiełbasę do słoików, czyli prezesówkę, która raczy swojskim smakiem i niesamowitym aromatem. 

Prezesówka to przepis na kiełbasę do słoików, która można stać w spiżarni długie miesiące, a nawet lata. Dzięki odpowiedniej trzykrotnej konserwacji mięso nadal pozostanie świeże, smaczne i bogate w wiejskie aromaty. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso, miks przypraw i kilkanaście słoików. Przygotowanie jest banalne, a efekt zachwyci największych wielbicieli mięsa i swojskich smaków. 

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Przepis na kiełbasę prezesówkę. Zamknij mięso w słoiku i ciesz się obłędnym smakiem

Składniki: 

  • 1 kg surowego boczku,
  • 2 kg mięsa z karkówki,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • łyżka czosnku granulowanego,
  • łyżka cukru,
  • 1,5 szklanki wody,
  • świeżo mielony czarny pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od zakupu dobrej jakości mięsa. Wybierając porcję od lokalnego rzeźnika lub zaufanego sklepu mięsnego mamy pewność, że kiełbasa będzie smakować perfekcyjnie. 
  2. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, przejdź do mielenia. Karkówkę zmiel na większych oczkach, boczek na nieco mniejszych. 
  3. Gotowe mięso przełóż do dużej miski. Składniki dopraw solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i czosnkiem. 
  4. Całość dokładnie mieszaj i stopniowo dolewaj wodę. 
  5. Wszystkie składniki powinny być dobrze połączone - całość przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Wówczas mięso najdzie wszystkimi przyprawami. 
  6. Następnego dnia masę mięsną ponownie wymieszaj i przełóż do słoików. Szklane naczynia wypełnij do 3/4 wysokości. 
  7. Teraz przechodzimy do konserwacji naszej kiełbasy. Dno dużego garnka wyłóż bawełnianą ściereczką. Słoiki ułóż tak, by się ze sobą nie stykały. Całość zalej wodą - powinna przykrywać słoje do 3/4 wysokości. 
  8. Wodę zagotuj, po tym czasie zmniejsz ogień na mniejszy i gotuj przez dwie godziny. Gdy czas minie, słoiki zostaw do wystygnięcia. 
  9. Cały proces powtarzaj przez dwa kolejne dni. Słoje gotuj tak samo - zmniejsz jednak czas do 30 minut po zagotowaniu wody. 
  10. Gotową kiełbasę w słoikach ułóż w spiżarni lub w ciemnym chłodnym miejscu. Smacznego!
Więcej o: