Domowe wędliny wypadają bezkonkurencyjnie na tle sklepowych produktów. Warto zatem zrobić solidny zapas, który podratuje domowe menu w dowolnym momencie. Kiełbasa prezesówka przygotowana w słoikach sprawdzi się w tej roli doskonale. Jej sekret to swojski smak i odpowiednia metoda konserwacji.
Kiełbasa prezesówka - może stać w spiżarni latami i nadal będzie raczyć doskonałym smakiem
Zamiast kupować zapasy sklepowych produktów mięsnych, warto postawić na te domowej roboty. Dzięki temu spiżarnia będzie znacznie bogatsza, a my w dowolnym momencie będziemy mogli sięgnąć po rarytas pełen smaku, bez grama sztucznych i szkodliwych konserwantów. Tym sposobem prezentujemy kiełbasę do słoików, czyli prezesówkę, która raczy swojskim smakiem i niesamowitym aromatem.
Prezesówka to przepis na kiełbasę do słoików, która można stać w spiżarni długie miesiące, a nawet lata. Dzięki odpowiedniej trzykrotnej konserwacji mięso nadal pozostanie świeże, smaczne i bogate w wiejskie aromaty. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso, miks przypraw i kilkanaście słoików. Przygotowanie jest banalne, a efekt zachwyci największych wielbicieli mięsa i swojskich smaków.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Przepis na kiełbasę prezesówkę. Zamknij mięso w słoiku i ciesz się obłędnym smakiem
Składniki:
- 1 kg surowego boczku,
- 2 kg mięsa z karkówki,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- łyżka czosnku granulowanego,
- łyżka cukru,
- 1,5 szklanki wody,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zakupu dobrej jakości mięsa. Wybierając porcję od lokalnego rzeźnika lub zaufanego sklepu mięsnego mamy pewność, że kiełbasa będzie smakować perfekcyjnie.
- Mięso pokrój na mniejsze kawałki, przejdź do mielenia. Karkówkę zmiel na większych oczkach, boczek na nieco mniejszych.
- Gotowe mięso przełóż do dużej miski. Składniki dopraw solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i czosnkiem.
- Całość dokładnie mieszaj i stopniowo dolewaj wodę.
- Wszystkie składniki powinny być dobrze połączone - całość przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Wówczas mięso najdzie wszystkimi przyprawami.
- Następnego dnia masę mięsną ponownie wymieszaj i przełóż do słoików. Szklane naczynia wypełnij do 3/4 wysokości.
- Teraz przechodzimy do konserwacji naszej kiełbasy. Dno dużego garnka wyłóż bawełnianą ściereczką. Słoiki ułóż tak, by się ze sobą nie stykały. Całość zalej wodą - powinna przykrywać słoje do 3/4 wysokości.
- Wodę zagotuj, po tym czasie zmniejsz ogień na mniejszy i gotuj przez dwie godziny. Gdy czas minie, słoiki zostaw do wystygnięcia.
- Cały proces powtarzaj przez dwa kolejne dni. Słoje gotuj tak samo - zmniejsz jednak czas do 30 minut po zagotowaniu wody.
- Gotową kiełbasę w słoikach ułóż w spiżarni lub w ciemnym chłodnym miejscu. Smacznego!