Bajecznie kruche ciasto z jesiennymi owocami. Kluczem boskiego smaku jest słodka pierzynka na wierzchu

Jesień to czas, w którym większość z nas przyrządza śliwki na najróżniejsze sposoby. Jedni smażą znakomite powidła, inni zaś dodają te jesienne owoce do domowych deserów. Polecamy zrobić to samo, jednak w nowej odsłonie. Kruche ciasto z tym elementem nigdy nie smakowało lepiej.

Ten deser podbije serce niejednego łasucha. Kruche ciasto już samo w sobie smakuje wyśmienicie. Do tego dodatek w postaci śliwek i słodka pierzynka, upieczona z... bezy. Tej jesieni postaw na ciasta, które nie tylko smakują jak marzenie, ale i wyglądają niezwykle zachęcająco. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 kostka zimnego masła,
  • 60 g cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 10 słodkich śliwek,
  • 1 szklanka cukru białego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Kruche ciasto ze śliwkami pod bezową pierzynką. Tym deserem podbijesz serca gości

Białka oddzielamy od żółtek i wbijamy do dwóch różnych misek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i siekamy, aż do połączenia składników. Następnie do kruchego ciasta dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Całość wyrabiamy jak najszybciej, by nie ogrzewać niepotrzebnie ciasta. Gotową masę dzielimy na pół, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy jedną połówkę, rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim dno formy do pieczenia {wyłożonej papierem lub nasmarowanej masłem). Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. 

W tym czasie przygotowujemy puszystą bezę. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Najlepiej wybrać drobne słodzidło, by ucieranie nie sprawiało kłopotu. Na sam koniec dodajemy mąki ziemniaczanej. Piana z białek powinna być idealnie sztywna i błyszcząca. Z kolei śliwki przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Tak przygotowane owoce wykładamy na podpieczony spód ciasta, przykrywamy bezą, a na sam wierzch ścieramy na tarce drugą połowę kruchego ciasta, tworząc słodką kruszonkę. Całość pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu należy ostudzić ciasto, by beza dokładnie się ścięła. Taki deser nie tylko prezentuje się bardzo wykwitnie, ale do tego smakuje jak cukiernicze dzieło sztuki. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA