Kuleczki ziemniaczane z serowo-czosnkowym nadzieniem smakują wyśmienicie podane z ulubionym sosem czy dipem jogurtowym. To szybka, tania i niezwykle prosta w przygotowaniu przekąska, którą można zrobić na każdą okazję. Biorąc pod uwagę wyjątkowy smak dania, lista składników na nie jest zaskakująco krótka.
Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku - takie właśnie są kuleczki ziemniaczane z naszej receptury. Po przekrojeniu wypływa z nich aksamitnie kremowe nadzienie serowe o czosnkowym aromacie. Sam ich zapach przyprawia o zawrót głowy i sprawia, że ślinka cieknie. Wykonanie kuleczek jest banalnie łatwe, pod warunkiem że będziesz postępować zgodnie z opisanymi poniżej krokami. Nie trać więc czasu i bierz się do pracy!
Składniki:
Ziemniaki dokładnie opłucz, a następnie obierz ze skórki i ugotuj w osolonym wrzątku. Kiedy warzywa zmiękną, odcedź je i odstaw na chwilę do ostudzenia. Po kilku minutach ubij je na purée za pomocą praski lub tłuczka.
Do tłuczonych ziemniaków dodaj starty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Na koniec wbij jedno jajko. Całość wymieszaj do połączenia składników. Powstałą masę ziemniaczaną dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Naczynie z masą na kuleczki wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmij ją i zacznij formować z niej niewielkie kulki.
Aby kuleczki były chrupiące, musisz obtoczyć je w panierce. W tym celu przygotuj dwie małe miseczki. W jednej rozbij dwa jajka, a do drugiej wsyp bułkę tartą. Najpierw obtocz ziemniaczane kulki w bułce tartej, potem w roztrzepanych jajkach i ponownie w bułce. Smaż je z każdej strony na głębokim oleju. Kiedy się zarumienią, przełóż je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Ziemniaczane kuleczki z serem i czosnkiem są gotowe. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl