Domowe wypieki to piedestał z którym na próżno konkurować. Nic nie zastąpi bowiem babcinych wypieków - szczególnie tych z jesiennym twistem. Pulchne drożdżówki sprawdzą się o tej porze roku znakomicie i umilą chłodne poranki i popołudnia Wystarczy zadbać o dodatki takie jak sezonowe owoce czy chrupiąca kruszonka, a całość rozpieści wszystkie zmysły.
Pulchne drożdżówki z dodatkiem jesiennych owoców - idealne na sezonową chandrę
Nic nie umili jesiennej pluchy i ponurej aury tak, jak domowej roboty wypieki. O tej porze roku najczęściej decydujemy się na kruche tarty, babcine placki, szarlotkę czy obłędne cynamonki. Warto jednak sięgnąć też po kultową recepturę na idealnie puszyste i rozpływające się w ustach drożdżówki. Na szczególną uwagę zasługują te z dodatkiem sezonowych owoców - polecamy jabłka, gruszki i dorodne śliwki.
Domowej roboty drożdżówki nie są trudne w przygotowaniu. Kluczem do sukcesu jest jednak idealnie wyrobione ciasto. Ważnym elementem są też same dodatki - jesienią warto połasić się na słodko-kwaśne śliwki, najlepiej węgierki. Owoce idealnie komponują się z drożdżowym specjałem, a podane z chrupiącą kruszonką znikną z blachy w mgnieniu oka!
Zobacz wideo Galette z morelami i rozmarynem
Przepis na drożdżówki jak u babci. Napakuj ciasto śliwkami, a wyjdzie perfekcyjnie
Składniki na ciasto:
- 330 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- pół szklanki ciepłego mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 50 g masła,
- 7 g suchych drożdży,
- szczypta soli.
Kruszonka i owoce:
- 75 g mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 50 g cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- 500 g śliwek węgierek.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ciasta. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, drożdże, odrobinę soli. Suche składniki wymieszaj. Następnie dodaj mleko, kremowe, miękkie masło oraz trzy żółtka.
- Składniki wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto - pomocny okaże się w tej roli specjalny robot kuchenny. Wyrabianie powinno trwać od pięciu do nawet dziesięciu minut.
- Na koniec z ciasta uformuj kulę i przykryj ją ściereczką. Ciasto odstaw na godzinę - powinno ładnie wyrosnąć.
- Teraz przygotuj kruszonkę. Połącz mąkę, cukier i masło. Składniki utrzyj w palcach i uformuj z nich kulę. Zawiń ją w folię i przełóż do zamrażarki.
- Śliwki przekrój na pół, wydryluj i zasyp cynamonem.
- Drożdżowe ciasto delikatnie zagnieć, podziel na kilka równych części. Uformuj placki, środek dociśnij dłońmi lub szklanką, tworząc charakterystyczny kształt drożdżówki.
- Miejsce wgniecionego ciasta hojnie wypełnij cynamonowymi śliwkami. Na koniec posyp całość wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Drożdżówki piecz w 180 stopniach przez około 25 minut. Po ostygnięciu dodatkowo posyp je cukrem pudrem. Smacznego!