• Link został skopiowany

Przepis na jesienne drożdżówki. Z dodatkiem owoców i kruszonki wyjdą obłędnie puszyste i delikatne

Przepis na puszyste niczym obłoczek drożdżówki umili jesienne popołudnia. Wystarczy przygotować ciasto i hojnie nadziać je sezonowymi owocami. Słodkie bułeczki zaserwowane z dodatkiem kruszonki smakują obłędnie i doskonale będą się komponować z kawą lub rozgrzewającą herbatą.
Drożdżówka z owocami i kruszonką
fot. Joanna Ciesielska / iStock.com

Domowe wypieki to piedestał z którym na próżno konkurować. Nic nie zastąpi bowiem babcinych wypieków - szczególnie tych z jesiennym twistem. Pulchne drożdżówki sprawdzą się o tej porze roku znakomicie i umilą chłodne poranki i popołudnia Wystarczy zadbać o dodatki takie jak sezonowe owoce czy chrupiąca kruszonka, a całość rozpieści wszystkie zmysły. 

Pulchne drożdżówki z dodatkiem jesiennych owoców - idealne na sezonową chandrę 

Nic nie umili jesiennej pluchy i ponurej aury tak, jak domowej roboty wypieki. O tej porze roku najczęściej decydujemy się na kruche tarty, babcine placki, szarlotkę czy obłędne cynamonki. Warto jednak sięgnąć też po kultową recepturę na idealnie puszyste i rozpływające się w ustach drożdżówki. Na szczególną uwagę zasługują te z dodatkiem sezonowych owoców - polecamy jabłka, gruszki i dorodne śliwki. 

Domowej roboty drożdżówki nie są trudne w przygotowaniu. Kluczem do sukcesu jest jednak idealnie wyrobione ciasto. Ważnym elementem są też same dodatki - jesienią warto połasić się na słodko-kwaśne śliwki, najlepiej węgierki. Owoce idealnie komponują się z drożdżowym specjałem, a podane z chrupiącą kruszonką znikną z blachy w mgnieniu oka! 

Zobacz wideo Galette z morelami i rozmarynem

Przepis na drożdżówki jak u babci. Napakuj ciasto śliwkami, a wyjdzie perfekcyjnie

Składniki na ciasto: 

  • 330 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • pół szklanki ciepłego mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 50 g masła,
  • 7 g suchych drożdży,
  • szczypta soli. 

Kruszonka i owoce: 

  • 75 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 500 g śliwek węgierek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ciasta. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, drożdże, odrobinę soli. Suche składniki wymieszaj. Następnie dodaj mleko, kremowe, miękkie masło oraz trzy żółtka.
  2. Składniki wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto - pomocny okaże się w tej roli specjalny robot kuchenny. Wyrabianie powinno trwać od pięciu do nawet dziesięciu minut.
  3. Na koniec z ciasta uformuj kulę i przykryj ją ściereczką. Ciasto odstaw na godzinę - powinno ładnie wyrosnąć. 
  4. Teraz przygotuj kruszonkę. Połącz mąkę, cukier i masło. Składniki utrzyj w palcach i uformuj z nich kulę. Zawiń ją w folię i przełóż do zamrażarki. 
  5. Śliwki przekrój na pół, wydryluj i zasyp cynamonem. 
  6. Drożdżowe ciasto delikatnie zagnieć, podziel na kilka równych części. Uformuj placki, środek dociśnij dłońmi lub szklanką, tworząc charakterystyczny kształt drożdżówki. 
  7. Miejsce wgniecionego ciasta hojnie wypełnij cynamonowymi śliwkami. Na koniec posyp całość wcześniej przygotowaną kruszonką. 
  8. Drożdżówki piecz w 180 stopniach przez około 25 minut. Po ostygnięciu dodatkowo posyp je cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej o: