Kotleciki z kaszy gryczanej ze szczypiorkiem
Kotlet z kaszy gryczanej z dodatkiem szczypiorku to nie lada przysmak dla smakoszy i nie tylko. Co ważne, przygotowanie takich kotletów nie jest skomplikowane i zajmuje bardzo mało czasu. Przekonajcie się sami i zasmakujcie tego dania. Poniżej znajdziecie prosty przepis.
Kotlet gryczany - jak wykonać?
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- 2 jaja
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki mąki
- szczypior posiekany - ilość wedle uznania
- 1 ząbek czosnku
- olej
Wykonanie:
- Ugotuj kaszę. Następnie odstaw do wystudzenia.
- Połącz ją z pozostałymi składnikami (poza olejem).
- Wymieszaj dokładnie.
- Uformuj kotlety.
- Rozgrzej olej.
- Przejdź do smażenia kotletów.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotlety z kaszy i pieczarek - soczyste i mięciutkie. Rozpływają się w ustach!
Kotlety z kaszy i pieczarek to znakomite połączenie smaków. Jeżeli szukasz pomysłu na nieco inne kotlety, to ta wersja jest dla Was. Oto prosty przepis:
Składniki:
- 2-3 woreczki kaszy gryczanej
- 300 g pieczarek
- sól, pieprz, tymianek, oregano
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 jaja
- olej rośliny
- bułka tarta
Kotlety gryczane - wykonanie:
- Przygotuj pieczarki. Oczyść je i zetrzyj na tarce.
- Cebule obierz i posiekaj na drobno.
- Kaszę ugotuj na miękko. Ważne, aby jej nie przegotować.
- Podsmaż cebulę i grzyby na patelni.
- Połącz je z kaszą.
- Połącz ze wszystkimi składnikami (poza olejem).
- Uformuj kotlety.
- Rozgrzej olej i usmaż kotlety z dwóch stron.
Kotlety z kaszy gryczanej z dodatkiem warzyw. Marchewka i seler - duet idealny
Kotlety z kaszy gryczanej, marchewki i selera cechują się nietuzinkowym smakiem. Charakteryzuje się także moc witamin i składników odżywczych, a do tego nieziemski aromat. Gotowi na wyjątkowe kotlety z kaszy i warzyw? Oto prosty przepis:
Składniki:
- 300 g kaszy gryczanej
- 1-2 marchewki
- 1 seler
- sól, pieprz, czosnek
- 2 jajko
- 1 cebula biała
- natka pietruszki
- 1-2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki płatków owsianych
Wykonanie:
- Ugotuj kaszę i ostudź.
- Przygotuj warzywa. Umyj marchewkę i selera. Obierz i zetrzyj na tarce.
- Cebulę posiekaj na drobno. Podsmaż ją na patelni, dodaj seler i marchew.
- Ostudź.
- Dodaj warzywa do kaszy.
- Następnie dodaj pozostałe suche składniki.
- Dołóż posiekaną natkę pietruszki. Wbij 1 jajko.
- Wyrób porządnie całą masę.
- Uformuj kotlety.
- Obtocz kotlety w jajku i w bułce tartej.
- Rozgrzej olej i przejdź do smażenia.
Wszystkie kotlety z kaszy można serwować z sosem czosnkowym. Dania nabiorą jeszcze ciekawszego smaku. Poniżej przepis na uniwersalny sos czosnkowy.
Składniki:
- kilka ząbków czosnku
- pół szklanki śmietany
- pół szklanki jogurtu
- sól, pieprz - do smaku
- odrobina soku z cytryny
- odrobina cukru
Wykonanie:
- Obierz czosnek.
- Przeciśnij go przez praskę.
- Połącz wszystkie składniki ze sobą.
- Dopraw do smaku.
- Wymieszaj i odstaw do lodówki na 20 minut.
Zobacz też: Sezonowe dania z jarmużem. Zobacz, jak przygotować modny obiad dla bliskich