• Link został skopiowany

Zapomnij o nudnych plackach ziemniaczanych! Kotlety z tego składnika to prawdziwe niebo w gębie

Pyszne kotlety to zawsze świetny sposób na urozmaicony posiłek. Jeżeli szukacie smakowitej alternatywy dla standardowych kotletów mielonych albo schabowych, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Placki z kaszy gryczanej
istock / mgturner

Kotleciki z kaszy gryczanej ze szczypiorkiem

Kotlet z kaszy gryczanej z dodatkiem szczypiorku to nie lada przysmak dla smakoszy i nie tylko. Co ważne, przygotowanie takich kotletów nie jest skomplikowane i zajmuje bardzo mało czasu. Przekonajcie się sami i zasmakujcie tego dania. Poniżej znajdziecie prosty przepis.

Kotlet gryczany - jak wykonać?

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki mąki
  • szczypior posiekany - ilość wedle uznania
  • 1 ząbek czosnku
  • olej

Wykonanie:

  1. Ugotuj kaszę. Następnie odstaw do wystudzenia.
  2. Połącz ją z pozostałymi składnikami (poza olejem).
  3. Wymieszaj dokładnie.
  4. Uformuj kotlety.
  5. Rozgrzej olej.
  6. Przejdź do smażenia kotletów.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety z kaszy i pieczarek - soczyste i mięciutkie. Rozpływają się w ustach!

Kotlety z kaszy i pieczarek to znakomite połączenie smaków. Jeżeli szukasz pomysłu na nieco inne kotlety, to ta wersja jest dla Was. Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 2-3 woreczki kaszy gryczanej
  • 300 g pieczarek
  • sól, pieprz, tymianek, oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • olej rośliny
  • bułka tarta

Kotlety gryczane - wykonanie:

  1. Przygotuj pieczarki. Oczyść je i zetrzyj na tarce.
  2. Cebule obierz i posiekaj na drobno.
  3. Kaszę ugotuj na miękko. Ważne, aby jej nie przegotować.
  4. Podsmaż cebulę i grzyby na patelni.
  5. Połącz je z kaszą.
  6. Połącz ze wszystkimi składnikami (poza olejem).
  7. Uformuj kotlety.
  8. Rozgrzej olej i usmaż kotlety z dwóch stron.

Kotlety z kaszy gryczanej z dodatkiem warzyw. Marchewka i seler - duet idealny

Kotlety z kaszy gryczanej, marchewki i selera cechują się nietuzinkowym smakiem. Charakteryzuje się także moc witamin i składników odżywczych, a do tego nieziemski aromat. Gotowi na wyjątkowe kotlety z kaszy i warzyw? Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 1-2 marchewki
  • 1 seler
  • sól, pieprz, czosnek
  • 2 jajko
  • 1 cebula biała
  • natka pietruszki
  • 1-2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki płatków owsianych

Wykonanie:

  1. Ugotuj kaszę i ostudź.
  2. Przygotuj warzywa. Umyj marchewkę i selera. Obierz i zetrzyj na tarce.
  3. Cebulę posiekaj na drobno. Podsmaż ją na patelni, dodaj seler i marchew.
  4. Ostudź.
  5. Dodaj warzywa do kaszy.
  6. Następnie dodaj pozostałe suche składniki.
  7. Dołóż posiekaną natkę pietruszki. Wbij 1 jajko.
  8. Wyrób porządnie całą masę.
  9. Uformuj kotlety.
  10. Obtocz kotlety w jajku i w bułce tartej.
  11. Rozgrzej olej i przejdź do smażenia.

Wszystkie kotlety z kaszy można serwować z sosem czosnkowym. Dania nabiorą jeszcze ciekawszego smaku. Poniżej przepis na uniwersalny sos czosnkowy.

Składniki:

  • kilka ząbków czosnku
  • pół szklanki śmietany
  • pół szklanki jogurtu
  • sól, pieprz - do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • odrobina cukru

Wykonanie:

  1. Obierz czosnek.
  2. Przeciśnij go przez praskę.
  3. Połącz wszystkie składniki ze sobą.
  4. Dopraw do smaku.
  5. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 20 minut.

Zobacz też: Sezonowe dania z jarmużem. Zobacz, jak przygotować modny obiad dla bliskich

Więcej o: