Makaron w tym sosie sprawi, że kubki smakowe eksplodują. Ale trzeba pamiętać, by dodać taką śmietanę

Makaron w sosie to coś, co wszyscy uwielbiamy, a nawet kochamy. Takim obiadem zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Ale ten sos jest najlepszy z najlepszych. W czym tkwi sekret makaronu w sosie pieczarkowym? W idealnie dobranej śmietanie.

Sos pieczarkowy do makaronu jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Moja rodzina zawsze się nim zajada, a jego przygotowanie nie zabiera więcej niż czas ugotowania makaronu. Jak zatem zrobić sos pieczarkowy do makaronu? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Makaron w sosie pieczarkowym. Zawsze robię go w ten sam sposób, a rodzina się zajada 

Sos pieczarkowy to jedno z ulubionych dań w naszym domu. Świetnie nadaje się zarówno do makaronu, jak i do ziemniaków. Jest obłędnie kremowy i aromatyczny, więc nie sposób mu się oprzeć. Klucz do sukcesu tkwi jednak w odpowiednio dobranej śmietanie. Musi być to śmietana 30 proc. Jeśli postąpimy inaczej, sos nie będzie tak pyszny. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 0,5 kg piersi z kurczaka, 
  • 250 ml śmietanki 30 proc., 
  • 250 g pieczarek, 
  • makaron tagliatelle, 
  • cebula, 
  • marchewka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • przyprawy: oregano, sól, pieprz, papryka słodka, 
  • olej. 

Najprostszy makaron w sosie pieczarkowym - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Przygotowanie makaronu w sosie pieczarkowym nie należy do najtrudniejszych. Wystarczą podstawowe umiejętności, by szybko cieszyć się pysznym, gorącym daniem. To nie żart, bo czas przygotowywania, to czas gotowania makaronu. Jak zatem brzmi przepis na makaron? Oto on. 

Sposób przygotowania: 

  1. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy. 
  2. Gotujemy makaron według instrukcji. 
  3. Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a marchewkę w słupki lub plasterki – tak jak pieczarki. 
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek, marchewkę oraz pieczarki. Dodajemy mięso. 
  5. Do gotujących się składników dodajemy śmietankę, a następnie ugotowany makaron. Gotujemy jeszcze przez moment. Doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.