Więcej przepisów na pożywne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa zajanka to nazwa zalewajki, która funkcjonuje tylko i wyłącznie w mojej rodzinie. To pyszna, prosta w wykonaniu zupa, którą od lat podaje się na rodzinnym stole jesienią, zwłaszcza w okolicach Wszystkich Świętych. Jest rozgrzewająca, treściwa, pięknie pachnie czosnkiem i majerankiem. Nie żałuj podgardla, a cała rodzina będzie się zajadać. Tak się gotowało na wsiach niemal wiek temu.
Zajanka - zupa, która rozgrzewa lepiej niż rosół
Składniki:
- 200 g podgardla
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 2 średnie cebule
- kilka ziemniaków
- 250 ml zakwasu na żur
- 250 ml soku z kapusty kiszonej
- garść suszonych grzybów
- 2-3 ząbki czosnku
- smalec do smażenia
- sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
Sposób wykonania:
- Zacznij od namoczenia grzybów. Kiedy zmiękną, pokrój je na kawałki, ale nie wylewaj wody. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na kawałki. Pokrój także cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Podgardle pokrój w dość drobną kostkę. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim łyżkę smalcu. Następnie podsmaż podgardle, dodaj cebulę i czosnek.
- Całość podsmażaj, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i ziemniaki. Podsmażaj na mocnej mocy palnika, aż ziemniaki miejscami się zeszklą.
- Całość zalej wodą lub lekkim bulionem, dodaj suszone grzybki, kilka listków laurowych oraz ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu. Dla smaku możesz dodać także pęczek włoszczyzny.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj zakwas żytni oraz trochę kwasu z kapusty kiszonej, Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Taka zupa smakuje starą, polską wsią. Nie jest uboga, przeciwnie - nasyci tak, że na drugie danie możesz nie znaleźć miejsca. Zamiast podgardla możesz użyć boczku lub przerośniętej karkówki. Dla smaku możesz dodać także kiełabkę - zajanka przyjmie wszystko.