Zupa "zajanka". Weź najprostsze składniki i kilka ziemniaków - staropolska uczta gotowa

Zupa "zajanka" to stary przepis, który poznała moja prababcia, kiedy w jej parafii proboszczem był Jan. Mówiła wówczas, że "za Janka to było..." i stąd wzięła się prosta, ale treściwa i pyszna zupa, która w mojej rodzinie nosi nazwę właśnie zajanki. Co jest ważne? Oczywiście ziemniaki, przyprawy i tłuste - nie bójmy się podgardla.

Więcej przepisów na pożywne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa zajanka to nazwa zalewajki, która funkcjonuje tylko i wyłącznie w mojej rodzinie. To pyszna, prosta w wykonaniu zupa, którą od lat podaje się na rodzinnym stole jesienią, zwłaszcza w okolicach Wszystkich Świętych. Jest rozgrzewająca, treściwa, pięknie pachnie czosnkiem i majerankiem. Nie żałuj podgardla, a cała rodzina będzie się zajadać. Tak się gotowało na wsiach niemal wiek temu.

Zobacz wideo

Zajanka - zupa, która rozgrzewa lepiej niż rosół

Składniki:

  • 200 g podgardla
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • kilka ziemniaków
  • 250 ml zakwasu na żur
  • 250 ml soku z kapusty kiszonej
  • garść suszonych grzybów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • smalec do smażenia
  • sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od namoczenia grzybów. Kiedy zmiękną, pokrój je na kawałki, ale nie wylewaj wody. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na kawałki. Pokrój także cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  2. Podgardle pokrój w dość drobną kostkę. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim łyżkę smalcu. Następnie podsmaż podgardle, dodaj cebulę i czosnek. 
  3. Całość podsmażaj, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i ziemniaki. Podsmażaj na mocnej mocy palnika, aż ziemniaki miejscami się zeszklą. 
  4. Całość zalej wodą lub lekkim bulionem, dodaj suszone grzybki, kilka listków laurowych oraz ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu. Dla smaku możesz dodać także pęczek włoszczyzny. 
  5. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj zakwas żytni oraz trochę kwasu z kapusty kiszonej, Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. 

Taka zupa smakuje starą, polską wsią. Nie jest uboga, przeciwnie - nasyci tak, że na drugie danie możesz nie znaleźć miejsca. Zamiast podgardla możesz użyć boczku lub przerośniętej karkówki. Dla smaku możesz dodać także kiełabkę - zajanka przyjmie wszystko.

Więcej o: