Nie ma to jak znakomity deser, którego przygotowanie jest banalnie proste. W końcu nie każdy ma czas, by po pracy lub całym dniu na uczelni stać przy kuchennym blacie. To ciasto na całe szczęście nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy, co zresztą sugeruje sama nazwa wypieku.
Angelika Heine /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Leniwe ciasto ze śliwkami to propozycja dla każdego, komu marzy się typowo jesienny deser, a nie ma chęci, ani czasu, by pichcić deser godzinami. Z tym wypiekiem poradzą sobie nawet najwięksi amatorzy. Pamiętaj jednak, że sekret tkwi w pysznej kruszonce, dlatego należy włożyć w nią ogrom serca. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
REKLAMA
Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień
Składniki na ciasto:
500 g śliwek,
2,5 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
4 łyżki oleju.
Składniki na kruszonkę:
130 g miękkiego masła,
1 szklanka mąki pszennej,
5-6 łyżek cukru.
Leniwe ciasto ze śliwkami. Robotę robi tu słodka kruszonka
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek.
Przygotowujemy kruszonkę: na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, a następnie ucieramy z mąką do uzyskania kruszonki.
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
Do drugiej miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i olej. Całość mieszamy.
Mokre składniki wlewamy cienkim strumieniem do suchych i mieszamy, by uzyskać jednolite, gładkie ciasto.
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch ciasta wykładamy śliwki (skórką do dołu).
Na koniec ciasto ozdabiamy kruszonką.
Deser pieczemy przez 40-45 minut w 180 stopniach.
Gotowe ciasto najlepiej podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego!