Na Wszystkich Świętych siadaliśmy do stołu, by zjeść to danie. Po jednej porcji byliśmy pełni

Wszystkich Świętych to czas zadumy, który spędzamy w rodzinny gronie. Siadamy wtedy przy obiedzie z najbliższymi i smakujemy najbardziej klasycznych dań. W moim domu, co roku pojawia się ta potrawa, na którą wszyscy się rzucają. Kilka kęsów sprawia, że brzuch staje się pełny.

Bardzo często jest tak, że wyszukujemy różnych okazji, by spotkać się całą rodziną przy stole. To właśnie wtedy przygotowuje się uroczysty posiłek i zasiada się, by go razem zjeść. Wszystkich Świętych to idealna okazja do właśnie takiego obiadu. W moim domu przygotowuje się zatem kilka potraw, które powtarzają się co roku. Jednym z nich są knedle z grzybami.

Zobacz wideo Knedle z białego sera. Pyszny słodki obiad

Te miękkie kluski wykonuje za każdym razem moja babcia. Robi ich potrójną porcję, a i tak znikają wszystkie. Do wykonania farszu wykorzystuje świeże grzyby, cebule i dużą ilość przypraw.

Przepis na knedle z grzybami

Składniki na ciasto

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 260 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na farsz

  • 1 kg świeżych grzybów,
  • 2 cebule,
  • łyżka oleju,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na okrasę

  • cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie knedli zacznij od przyrządzania farszu. Grzyby dokładnie oczyść, upewnij się, że nie ma na nich nieczystości i pokrój je w paseczki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej połączony z masłem. Gdy stanie się gorący, wrzuć na niego cebulę wraz z grzybami. Smaż całość na wolnym ogniu, w trakcie smażenia możesz podlać składniki niewielką ilością wody. Trzymaj na ogniu do lekkiego wysmażenia i momentu, gdy produkty staną się miękkie. Na sam koniec oprósz je solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
  3. Teraz czas na przygotowanie ciasta. Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku z osoloną wodą i gotuj do momentu, aż staną się miękkie. Następnie odcedź je i przeciśnij przez praskę, pozostaw do wystudzenia.
  4. Chłodne ziemniaki przenieś do miski i wbij do nich jajka, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także wsyp sól. Składniki wyrabiaj do momentu całkowitego połączenia. Jeśli masa jest zbyt klejąca, dodaj więcej mąki.
  5. Z przygotowanej masy ziemniaczanej uformuj kulki o wielkości śliwki. Rozpłaszcz je i na środku ułóż farsz. Następnie dokładnie zalep, by nic nie mogło wypaść.
  6. Tak przygotowane knedle gotuj w osolonej wodzie na wolnym ogniu, przez około 5 minut od wypłynięcia.
  7. W czasie gotowania przygotuj okrasę. Cebulę obierz i drobno posiekaj, na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo. Na koniec dopraw posypkę solą i wymieszaj.
  8. Przygotowane knedle serwuj na ciepło, polane okrasą. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.