• Link został skopiowany

Na Wszystkich Świętych siadaliśmy do stołu, by zjeść to danie. Po jednej porcji byliśmy pełni

Wszystkich Świętych to czas zadumy, który spędzamy w rodzinny gronie. Siadamy wtedy przy obiedzie z najbliższymi i smakujemy najbardziej klasycznych dań. W moim domu, co roku pojawia się ta potrawa, na którą wszyscy się rzucają. Kilka kęsów sprawia, że brzuch staje się pełny.
Pyzy z grzybami
Fot. Shutterstock, Chatham172

Bardzo często jest tak, że wyszukujemy różnych okazji, by spotkać się całą rodziną przy stole. To właśnie wtedy przygotowuje się uroczysty posiłek i zasiada się, by go razem zjeść. Wszystkich Świętych to idealna okazja do właśnie takiego obiadu. W moim domu przygotowuje się zatem kilka potraw, które powtarzają się co roku. Jednym z nich są knedle z grzybami.

Zobacz wideo Knedle z białego sera. Pyszny słodki obiad

Te miękkie kluski wykonuje za każdym razem moja babcia. Robi ich potrójną porcję, a i tak znikają wszystkie. Do wykonania farszu wykorzystuje świeże grzyby, cebule i dużą ilość przypraw.

Przepis na knedle z grzybami

Składniki na ciasto

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 260 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na farsz

  • 1 kg świeżych grzybów,
  • 2 cebule,
  • łyżka oleju,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na okrasę

  • cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie knedli zacznij od przyrządzania farszu. Grzyby dokładnie oczyść, upewnij się, że nie ma na nich nieczystości i pokrój je w paseczki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej połączony z masłem. Gdy stanie się gorący, wrzuć na niego cebulę wraz z grzybami. Smaż całość na wolnym ogniu, w trakcie smażenia możesz podlać składniki niewielką ilością wody. Trzymaj na ogniu do lekkiego wysmażenia i momentu, gdy produkty staną się miękkie. Na sam koniec oprósz je solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
  3. Teraz czas na przygotowanie ciasta. Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku z osoloną wodą i gotuj do momentu, aż staną się miękkie. Następnie odcedź je i przeciśnij przez praskę, pozostaw do wystudzenia.
  4. Chłodne ziemniaki przenieś do miski i wbij do nich jajka, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także wsyp sól. Składniki wyrabiaj do momentu całkowitego połączenia. Jeśli masa jest zbyt klejąca, dodaj więcej mąki.
  5. Z przygotowanej masy ziemniaczanej uformuj kulki o wielkości śliwki. Rozpłaszcz je i na środku ułóż farsz. Następnie dokładnie zalep, by nic nie mogło wypaść.
  6. Tak przygotowane knedle gotuj w osolonej wodzie na wolnym ogniu, przez około 5 minut od wypłynięcia.
  7. W czasie gotowania przygotuj okrasę. Cebulę obierz i drobno posiekaj, na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo. Na koniec dopraw posypkę solą i wymieszaj.
  8. Przygotowane knedle serwuj na ciepło, polane okrasą. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: