Po wypieczeniu aromat rozchodzi się na cały dom. Te babeczki znikają szybciej niż szarlotka

Desery, a w tym słodkie i aromatyczne ciasta uwielbia chyba każdy. Idealnie pasują do gorących napojów, które o tej porze roku pijemy najczęściej. Zamiast ponownie wykonywać popularną szarlotkę, proponujemy zrobić te babeczki. Wnętrze przebija wszystkie inne smaki.

Myśląc o słodkim deserze, do głowy wpada nam wiele pomysłów. Jednym z nich jest przyrządzenie ciasta, które swoim aromatem dopełni nam smak ciepłej herbaty. Jednak każdy wypiek wymaga od nas wiele cierpliwości, a przede wszystkim pracy. Mało kiedy ciasta są szybkie w przygotowaniu. Jednak ten przepis może dużo zmienić. Babeczki, które z niego wychodzą, robi się ekspresowo, a ich smak jest naprawdę rewelacyjny.

Zobacz wideo Muffinki bananowo-owsiane. Dzieci ją pokochają

By wykonać jesienne muffiny, warto zaopatrzyć się w marchew i jabłka. Dodatkowo, by mieć jeszcze lepsze doznania smakowe, wskazane jest wrzucenie do ciasta posiekanych orzechów. Tak przygotowane składniki tworzą naprawdę zaskakujący deser, który znika ze stołu bardzo szybko.

Przepis na muffiny jabłkowo-marchewkowe

Składniki

  • 2 marchewki,
  • 2 jabłka,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki imbiru w proszku,
  • odrobina soli,
  • 3 jajka,
  • 180 ml oleju,
  • 4 łyżki orzechów,
  • pół tabliczki białej czekolady.

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do takiej mieszanki wsyp również szczyptę soli, cukier puder, imbir w proszku, a także cynamon, delikatnie zamieszaj.
  2. Marchewki i jabłka obierz, z owoców wydrąż gniazda nasienne. Oba składniki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do miseczki wbij jajka i delikatnie je roztrzep, następnie dodaj olej i wymieszaj. Orzechy drobno posiekaj.
  3. Do suchych składników wrzuć starte owoce i warzywa i wlej mieszankę oleju z jajkami. Wsyp również orzechy i całość wymieszaj do połączenia.
  4. Tak przygotowaną masę przełóż do połowy wysokości foremek do pieczenia. Foremki przełóż na blaszkę i włóż je do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 30 minut.
  5. W tym czasie przygotuj polewę. Białą czekoladę podziel na mniejsze kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Gdy muffiny się wypieką, możesz je nią polać. Odstaw je do lekkiego ostudzenia i podawaj. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: