-
Haps
-
Jak przygotować
- Po wypieczeniu aromat rozchodzi się na cały dom. Te babeczki znikają szybciej niż szarlotka
Po wypieczeniu aromat rozchodzi się na cały dom. Te babeczki znikają szybciej niż szarlotka
Desery, a w tym słodkie i aromatyczne ciasta uwielbia chyba każdy. Idealnie pasują do gorących napojów, które o tej porze roku pijemy najczęściej. Zamiast ponownie wykonywać popularną szarlotkę, proponujemy zrobić te babeczki. Wnętrze przebija wszystkie inne smaki.
Myśląc o słodkim deserze, do głowy wpada nam wiele pomysłów. Jednym z nich jest przyrządzenie ciasta, które swoim aromatem dopełni nam smak ciepłej herbaty. Jednak każdy wypiek wymaga od nas wiele cierpliwości, a przede wszystkim pracy. Mało kiedy ciasta są szybkie w przygotowaniu. Jednak ten przepis może dużo zmienić. Babeczki, które z niego wychodzą, robi się ekspresowo, a ich smak jest naprawdę rewelacyjny.
Zobacz wideo Muffinki bananowo-owsiane. Dzieci ją pokochają
By wykonać jesienne muffiny, warto zaopatrzyć się w marchew i jabłka. Dodatkowo, by mieć jeszcze lepsze doznania smakowe, wskazane jest wrzucenie do ciasta posiekanych orzechów. Tak przygotowane składniki tworzą naprawdę zaskakujący deser, który znika ze stołu bardzo szybko.
Przepis na muffiny jabłkowo-marchewkowe
Składniki
- 2 marchewki,
- 2 jabłka,
- 400 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki imbiru w proszku,
- odrobina soli,
- 3 jajka,
- 180 ml oleju,
- 4 łyżki orzechów,
- pół tabliczki białej czekolady.
Sposób przygotowania
- Do dużej miski przesiej mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do takiej mieszanki wsyp również szczyptę soli, cukier puder, imbir w proszku, a także cynamon, delikatnie zamieszaj.
- Marchewki i jabłka obierz, z owoców wydrąż gniazda nasienne. Oba składniki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do miseczki wbij jajka i delikatnie je roztrzep, następnie dodaj olej i wymieszaj. Orzechy drobno posiekaj.
- Do suchych składników wrzuć starte owoce i warzywa i wlej mieszankę oleju z jajkami. Wsyp również orzechy i całość wymieszaj do połączenia.
- Tak przygotowaną masę przełóż do połowy wysokości foremek do pieczenia. Foremki przełóż na blaszkę i włóż je do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 30 minut.
- W tym czasie przygotuj polewę. Białą czekoladę podziel na mniejsze kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Gdy muffiny się wypieką, możesz je nią polać. Odstaw je do lekkiego ostudzenia i podawaj. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl