• Link został skopiowany

To nie cukinia, czy papryka. To faszerowane warzywo zmiecie konkurencje. Farsz jest palce lizać

Faszerowane warzywa są bardzo popularną formą podania obiadu. W piekarniku zapiekamy cukinię, pomidory, a także paprykę, lecz w tym wypadku jest to coś innego. By całość miała odpowiedni smak, warto dopieścić farsz. W nim również można znaleźć obfitą ilość składników, które razem tworzą smaczną całość.
Faszerowany bakłażan
Fot. Shutterstock, gkrphoto
Zobacz wideo Jajka faszerowane guacamole

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym to apetyczne danie, które łączy w sobie wiele smaków. Można w nim przede wszystkim wyróżnić mieszankę warzyw, aromatyczne mięso mielone, a także obfitą ilość przypraw. By dopełnić smaku tej potrawie, warto nie żałować w niej sera, który spaja wszystko w całość. Aby smak był jeszcze pełniejszy, do nadzienia można dodać gałkę muszkatołową, a także cynamon. Ta propozycja idealnie pasuje jako danie obiadowe, lub sycąca kolacja.

Przepis na bakłażana faszerowanego mięsem mielonym

Składniki

  • 4 bakłażany,
  • 400 g mięsa mielonego,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 300 g pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 2 żółte papryki,
  • papryka czerwona,
  • kulka mozzarelli,
  • 300 g żółtego sera,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania

  1. Bakłażany dokładnie przemyj i przetnij wzdłuż. Każdego natnij od środka i posól niewielką ilością soli. Następnie odstaw je na bok i pozostaw je na około 20 minut.
  2. Po tym czasie warzywa powinny puścić soki. Gdy tak się stanie, odsącz z nich nadmiar płynu i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut.
  3. Po podpieczeniu ostrożnie wyciągnij je z urządzenia i za pomocą łyżki wydrąż środki. Bądź jednak ostrożny, by nie uszkodzić skórki.
  4. Teraz czas zająć się farszem. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż ją do rumianego koloru. Papryki dokładnie umyj, pozbądź się gniazd nasiennych i również posiekaj. Pieczarki także przemyj, osusz i pokrój w cienkie plastry. Wszystkie warzywa wrzuć na patelnię i podsmażaj przez kilka chwil. Gdy będą podsmażone obficie je przypraw i wymieszaj.
  5. Gdy wysmażone warzywa zmiękną, dodaj wydrążone środki bakłażana i mięso mielone. Wlej również passatę pomidorową i gotuj całość przez około 20 minut.
  6. Na sam koniec pokrój mozzarellę w paski i ułóż ją na dnie wydrążonych skórek bakłażana. Na serze rozłóż przyrządzony farsz i posyp wierzch żółtym serem startym na dużych oczkach.
  7. Tak przygotowane danie włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 20 minut. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: