Gotowe w kilka minut i to bez użycia miksera. To nie są klasyczne racuchy, a ten składnik nadaje im lekkości

Okazuje się, że jesteśmy wielkimi fanami placków. Jemy je zarówno na słodko, jak i na słono i chętnie eksperymentujemy z ich smakami. Tym razem również mamy coś, co nie jest tradycyjnym smakiem. Te placuszki są miękkie, puszyste i delikatne jak żadne inne. W środku mają dwa składniki, bez których nie byłyby tak dobre.
Zobacz wideo

Jeśli przepadasz za słodkimi śniadaniami, musisz zapisać ten przepis. Jest prosty, a jego smak trudno zapomnieć. To słodkie i puszyste placuszki, które w środku skrywają dwa wyjątkowe składniki. Jednym z nich jest ricotta - ser, który nadaje ciastu delikatności i aksamitności. Do niej dodaje się skórkę z cytryny, dzięki której całość zyskuje na świeżości. Takie zestawienie jest nie tylko oryginalne, a także deklasuje wszystkie inne klasyczne receptury. Takie wysmażone i pulchne placki warto polać miodem lub syropem klonowym.

Przepis na placki cytrynowe z ricottą

Składniki

  • 250 g ricotty,
  • 4 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki drobnego cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka z jednej cytryny,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • syrop klonowy do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. W drugiej misce tam, gdzie znajdują się żółtka, połącz z sobą ricottę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i startą skórkę cytryny. Zmiksuj całość do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę i wymieszaj do połączenia.
  3. Do powstałej masy dodaj połowę piany wykonanej z białek i delikatnie wmieszaj. Dodaj resztę piany i ponownie zamieszaj do połączenia.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie odpowiednio ciepły, formuj na nim zgrabne placuszki. Smaż je z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i polej je syropem klonowym. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.