Ziemniaki użyj do purée, a placki zrób z tego warzywa. Teściowa mówi, że są sto razy lepsze

Placki ziemniaczane są popularne w różnych krajach i kulturach. My Polacy również je uwielbiamy i bardzo często przyrządzamy. By jednak przełamać kulinarną rutynę, warto zrobić danie, gdzie główny składnik zostanie zamieniony. Aby poczuć nieco inny smak, wykorzystaj więc to warzywo. W połączeniu z serem jest wyśmienite.

Kiedy myślimy o plackach, pierwsze co może przyjść nam do głowy to te wykonane z masy ziemniaczanej. Na drugiej pozycji zazwyczaj są te, gdzie głównym składnikiem jest cukinia. Jednak ten przepis nie uwzględnia żadnego z tych warzyw. Zastępuje się je warzywem, które przez niektóre osoby jest bardzo niedoceniane. Mowa o kalafiorze, który jest bardzo smaczny, a do tego zdrowy. Jest źródłem witaminy A, w formie beta-karotenu, a także C, E i K. Znajdują się również w nim składniki mineralne takie jak sód, potas, wapń, fosfor, czy cynk. 

Zobacz wideo Pieczone placki z gotowanych ziemniaków

Przyrządzenie placków z kalafiora nie jest czynnością skomplikowaną. Jeśli więc nie masz większego doświadczenia z gotowaniem, nie musisz się martwić, bo z pewnością z tym przepisem nie będzie problemu. Robi się je naprawdę ekspresowo, a jeszcze szybciej znikają z talerzy. Można je podawać z klasyczną śmietaną, lub sosem domowej roboty.

Przepis na placki z kalafiora

Składniki

  • 500 g kalafiora,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 200 g żółtego sera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Surowego kalafiora zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Umieść go w większej misce i wsyp do niej przesianą mąkę, sól, pieprz, a także starty żółty ser. Na koniec wbij jajka i całość dokładnie wymieszaj, by produkty się połączyły.
  2. Na patelni rozgrzać odpowiednią ilość oleju, a gdy będzie gorący, formuj na nim placki przypominające te ziemniaczane. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor, czynność powtórz do wyczerpania masy. 
  3. Gotowe placuszki umieść na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną lub domowym sosem koperkowym. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA