Kiedy myślimy o plackach, pierwsze co może przyjść nam do głowy to te wykonane z masy ziemniaczanej. Na drugiej pozycji zazwyczaj są te, gdzie głównym składnikiem jest cukinia. Jednak ten przepis nie uwzględnia żadnego z tych warzyw. Zastępuje się je warzywem, które przez niektóre osoby jest bardzo niedoceniane. Mowa o kalafiorze, który jest bardzo smaczny, a do tego zdrowy. Jest źródłem witaminy A, w formie beta-karotenu, a także C, E i K. Znajdują się również w nim składniki mineralne takie jak sód, potas, wapń, fosfor, czy cynk.
Przyrządzenie placków z kalafiora nie jest czynnością skomplikowaną. Jeśli więc nie masz większego doświadczenia z gotowaniem, nie musisz się martwić, bo z pewnością z tym przepisem nie będzie problemu. Robi się je naprawdę ekspresowo, a jeszcze szybciej znikają z talerzy. Można je podawać z klasyczną śmietaną, lub sosem domowej roboty.
Składniki
Sposób przygotowania
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl