Naleśnik z kurczakiem i kukurydzą oraz papryką czerwoną
Naleśnik z kurczakiem i kukurydzą z dodatkiem czerwonej papryki, nie tylko znakomicie smakuje, ale i świetnie się prezentuje. Moc kolorów podkręci apetyty bliskich! Prosty przepis na przepyszne naleśniki z kurczakiem znajdziesz poniżej.
Naleśniki z kurczakiem i warzywami:
Składniki:
Wykonanie:
- Mięso pokrój w kostkę.
- Dopraw przyprawami.
- Usmaż mięso na patelni.
- Dodaj pokrojoną paprykę i przecedzoną kukurydzę. Wszystko wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Wymieszaj.
- Nałóż farsz na gotowe naleśniki i zwiń.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Nasmaruj tłuszczem. Włóż naleśniki do naczynia. Posyp obficie serem i czosnkiem.
- Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku
Naleśniki na słono z kurczakiem, pieczarkami oraz sosem pomidorowym
Naleśniki na słono z kurczakiem i grzybami to zawsze świetny pomysł na pożywny posiłek. Takie naleśniki będą dobrą opcją na szybki obiad. Zazwyczaj serwujemy naleśniki w słodkim wydaniu, jednak naleśniki wytrawne z kurczakiem zyskują na popularności. Są idealne na wiele okazji. Oto przepis:
Składniki:
- 1-2 filety z kurczaka
- 500 g pieczarek
- sól, pieprz
- starty ser
- czosnek - może być granulowany
- 300 ml passaty
- 1 puszka pomidorów
- suszone oregano
- olej
- masło
- 1 cebula
- 8 gotowych naleśników (możesz je zrobić samodzielnie, tu znajdziesz przepis na najlepsze ciasto na naleśniki)
Wykonanie:
- Mięso umyj, pokrój w kostkę.
- Obierz pieczarki, pokrój je.
- Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
- Umieść cebulę na patelni i zeszklij ją. Dodaj czosnek, przyprawy, dołóż mięso i grzyby. Całość podduś.
- Weź garnek i ugotuj w nim passatę, pomidory, dopraw przyprawami.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Nasmaruj je. Włóż farsz z patelni do naleśników.
- Ułóż je ciasno w naczyniu. Polej sosem. Posyp obficie serem.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Zapiekane naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą
Zapiekane naleśniki z kurczakiem z dodatkiem szpinaku i fety z pełnym powodzeniem możemy serwować podczas poniedziałkowego obiadu. Oto przepis:
Składniki na naleśniki:
- 500 g mąki
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej - dzięki niej naleśniki będą puszyste
- odrobina soli
Składniki na farsz:
- 350 g piersi z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 500 g posiekanego szpinaku
- kilka ząbków czosnku
- 100 g sera typu feta
- oregano, sól, pieprz
Pozostałe składniki:
- 2 pomidory
- mozzarella
- kilka listków bazylii
- oregano, bazylia
Wykonanie:
- Wykonaj naleśniki.
- Umieść wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Wymieszaj. Odstaw na chwilę i następnie przejdź do smażenia naleśników na rozgrzanym oleju.
- Przejdź do wykonania farszu. Umieść pokrojone mięso na patelni. Dopraw do smaku przyprawami. Dołóż szpinak, czosnek. Pod koniec smażenia dołóż ser feta. Przykryj i smaż na małym ogniu przez kilka minut.
- Pokrój pomidory i mozzarellę na cienkie plasterki.
- Naleśniki napełnij farszem. Złóż i umieść w przygotowanym naczyniu do zapiekania. Na naleśniku, umieść plastry pomidora i mozzarelli. Posyp bazylią.
- Włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez kwadrans.
Zobacz też: Jak zrobić miękkie i elastyczne ciasto na pizzę? Najważniejsze są proporcje