Kotlet szwajcarski - sprawdź, jak zrobić go w domu. Bliscy będą oczarowani smakiem

Kotlet szwajcarski to przepyszny kotlet drobiowy z serem i szynką, który idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami i mizerią posypaną koperkiem. Co ważne, jego przygotowanie nie jest skomplikowane i zajmuje bardzo mało czasu.

Kotlet po szwajcarsku, czyli schabowy z żółtym serem i szynką

Kotlet po szwajcarsku to przede wszystkim mięso drobiowe z ciągnącym się serem. Przepis z marynowanym mięsem to wzbogacona wersja. Receptura jest mega prosta w przygotowaniu. Poniżej znajdziesz szybki przepis na kotlety po szwajcarsku.

Kotlet schabowy po szwajcarsku:

Składniki na marynatę: 

  • szklanka mleka
  • kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól, pieprz, papryka słodka - ilość wedle uznania
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżeczki musztardy

Składniki na kotlety:

  • 600 g schabu - pokrojonego i ubitego na kotlety
  • 100 g sera żółtego, pokrojonego w plastry
  • 100 g szynki w plasterkach
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • pół szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz - do smaku

Wykonanie:

  1. Zamarynuj mięso. Możesz wykonać to dzień wcześniej.
  2. Umieść w misce wszystkie składniki na marynatę i wymieszaj.
  3. Włóż mięso do marynaty. Odstaw do lodówki.
  4. Następnego dnia wyciągnij mięso. Przełóż na sitko. Natnij kieszonki w kotletach i włóż ser i szynkę do środka. 
  5. Weź trzy talerze. W jednym roztrzep jajka i dodaj przyprawy, w drugim umieść mąkę, w trzecim bułkę tartą.
  6. Przejdź do obtaczania kotletów, najpierw w mące, później w jajku i na końcu w bułce tartej.
  7. Później usmaż kotlety.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotlet szwajcarski drobiowy według przepisu pani Joli

Kotlet szwajcarski drobiowy pani Joli to prawdziwy kulinarny hit. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny i szybkie obiad dla całej rodziny. 

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 6 plasterków sera żółtego
  • sól, pieprz
  • 6 plastrów szynki
  • kilka ząbków czosnku
  • słodka papryka suszona
  • 2 jaja
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • mąka pszenna

Wykonanie:

  1. Przygotuj mięso. Umyj je, pokrój na kotlety i obtłucz.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Mięso natrzyj przyprawami.
  4. W mięsie zrób kieszonkę i włóż ser i szynkę.
  5. Obtocz w mące, jajku i bułce tartej.
  6. Rozgrzej olej i usmaż kotlety z dwóch stron.
  7. Opcjonalnie możesz posypać szczypiorkiem lub koperkiem.

Kotlet szwajcarski - z czym podawać?

Kotlet szwajcarski można zestawić z ziemniakami, kaszą gryczaną, jęczmienną bądź ryżem. Oczywiście rewelacyjnym dopełnieniem dania będzie odpowiednio przygotowana surówka bądź warzywa w wersji gotowanej. Inną opcją jest serwowanie kotletów szwajcarskich z kiszonkami. Drób, szynka i ser żółty to bardzo uniwersalne produkty, które komponują się świetnie z wieloma składnikami. Przysłowiową kropką nad i, będzie szklanka domowego kompotu. Jeżeli cenicie sobie kwaśne smaki, to możecie pokusić się o wykonanie domowego zakwasu z buraków. Kotlet szwajcarski w takim połączeniu będzie strzałem w dziesiątkę.

Zobacz też: Śniadanie z jajek nie musi być nudne! Zobacz, jak w łatwy sposób przełamać codzienną rutynę

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.