Kotlet po szwajcarsku, czyli schabowy z żółtym serem i szynką
Kotlet po szwajcarsku to przede wszystkim mięso drobiowe z ciągnącym się serem. Przepis z marynowanym mięsem to wzbogacona wersja. Receptura jest mega prosta w przygotowaniu. Poniżej znajdziesz szybki przepis na kotlety po szwajcarsku.
Kotlet schabowy po szwajcarsku:
Składniki na marynatę:
- szklanka mleka
- kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól, pieprz, papryka słodka - ilość wedle uznania
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżeczki musztardy
Składniki na kotlety:
- 600 g schabu - pokrojonego i ubitego na kotlety
- 100 g sera żółtego, pokrojonego w plastry
- 100 g szynki w plasterkach
- 2 jaja
- bułka tarta
- pół szklanki mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól, pieprz - do smaku
Wykonanie:
- Zamarynuj mięso. Możesz wykonać to dzień wcześniej.
- Umieść w misce wszystkie składniki na marynatę i wymieszaj.
- Włóż mięso do marynaty. Odstaw do lodówki.
- Następnego dnia wyciągnij mięso. Przełóż na sitko. Natnij kieszonki w kotletach i włóż ser i szynkę do środka.
- Weź trzy talerze. W jednym roztrzep jajka i dodaj przyprawy, w drugim umieść mąkę, w trzecim bułkę tartą.
- Przejdź do obtaczania kotletów, najpierw w mące, później w jajku i na końcu w bułce tartej.
- Później usmaż kotlety.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Kotlet szwajcarski drobiowy według przepisu pani Joli
Kotlet szwajcarski drobiowy pani Joli to prawdziwy kulinarny hit. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny i szybkie obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 6 plasterków sera żółtego
- sól, pieprz
- 6 plastrów szynki
- kilka ząbków czosnku
- słodka papryka suszona
- 2 jaja
- olej do smażenia
- bułka tarta
- mąka pszenna
Wykonanie:
- Przygotuj mięso. Umyj je, pokrój na kotlety i obtłucz.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Mięso natrzyj przyprawami.
- W mięsie zrób kieszonkę i włóż ser i szynkę.
- Obtocz w mące, jajku i bułce tartej.
- Rozgrzej olej i usmaż kotlety z dwóch stron.
- Opcjonalnie możesz posypać szczypiorkiem lub koperkiem.
Kotlet szwajcarski - z czym podawać?
Kotlet szwajcarski można zestawić z ziemniakami, kaszą gryczaną, jęczmienną bądź ryżem. Oczywiście rewelacyjnym dopełnieniem dania będzie odpowiednio przygotowana surówka bądź warzywa w wersji gotowanej. Inną opcją jest serwowanie kotletów szwajcarskich z kiszonkami. Drób, szynka i ser żółty to bardzo uniwersalne produkty, które komponują się świetnie z wieloma składnikami. Przysłowiową kropką nad i, będzie szklanka domowego kompotu. Jeżeli cenicie sobie kwaśne smaki, to możecie pokusić się o wykonanie domowego zakwasu z buraków. Kotlet szwajcarski w takim połączeniu będzie strzałem w dziesiątkę.
Zobacz też: Śniadanie z jajek nie musi być nudne! Zobacz, jak w łatwy sposób przełamać codzienną rutynę