-
Haps
-
Jak przygotować
- Domowa zupka chińska jest smaczna i pozbawiona chemii. Ta z torebki nie ma z nią żadnych szans
Domowa zupka chińska jest smaczna i pozbawiona chemii. Ta z torebki nie ma z nią żadnych szans
Błyskawiczne zupki chińskie są bardzo popularnym produktem, po który sięga wiele osób. Zrobienie ich trwa kilka minut i właśnie to tak zachęca ludzi do ich kupowania. Jednak zawierają wiele chemii i nie można powiedzieć, że są zdrowym posiłkiem. Jeśli więc lubisz ich smak, mamy coś zdrowszego i równie smacznego. Ta zupa to majstersztyk wśród dań obiadowych.
Jeśli zaliczasz się do osób, które uwielbiają szybkie dania obiadowe, mamy coś wyjątkowego. Dzięki temu przepisowi nie będziesz musiał już więcej kupować błyskawicznych zupek z torebek, które nie mają nic wartościowego w sobie. Ta zupa jest jeszcze smaczniejsza i ma w sobie najlepsze składniki. Znajdziesz w niej nie tylko aromatyczny bulion, a także kawałki mięsa i świeże warzywa.
Zobacz wideo Zupa serowa, ciągnąca się przyjemność
Domowa zupka chińska wystarczy przynajmniej na kilka podań, a jej wykonanie jest banalnie proste. Całość jest dopełniona smakiem makaronu ryżowego, który idealnie komponuje się z sosem sojowym i ostrym posmakiem papryczki. By dodać jej koloru, przed podaniem obsyp ją liśćmi kolendry.
Przepis na domową zupkę chińską
Składniki
- 1,5 l bulionu,
- 300 g ugotowanego kurczaka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka startego imbiru,
- marchewka,
- mała papryczka chili,
- łyżka oleju,
- łyżka sosu sojowego,
- 200 g makaronu ryżowego,
- kilka listków świeżej kolendry,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Na dnie dużego garnka rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, wrzuć na niego obraną i posiekaną w kostkę cebulę, a także imbir. Podsmaż do uzyskania złotego koloru, co jakiś czas mieszaj.
- W tym czasie podziel kurczaka na mniejsze kawałki. Dorzuć go do zarumienionych warzyw, wymieszaj i trzymaj na ogniu przez kilka minut.
- Do wysmażonych składników wlej olej i gotuj całość na małym ogniu przez następne 25 minut.
- Marchewkę obierz i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach, papryczkę chili drobno posiekaj. Warzywa dodaj do wywaru i gotuj do miękkości.
- W osobnym garnku ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź go i dodaj do zupy.
- Na sam koniec przypraw danie solą, pieprzem i sosem sojowym. Po nałożeniu do misek udekoruj zupę świeżymi liśćmi kolendry. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl