Dodaj do rosołu ten składnik, a przeziębienie i grypa nie będą ci straszne. Tego triku nauczyła mnie babcia

Sezon grypowy rozwinął się w pełni, a kolejki w przychodniach i aptekach stają się coraz dłuższe. To doskonała pora, by zadbać o swoją odporność, ale także nauczyć się, jak wesprzeć swój organizm kiedy już zachorujemy. Moja babcia całe życie przygotowuje rosół w ten sposób. To jej sekretne lekarstwo.

Trudno wyobrazić sobie lepszą zupę w trakcie choroby, niż uwielbiany przez Polaków rosół. Choć jest to tłuste danie, to jednocześnie delikatne i rozgrzewające, co jest niezwykle ważne podczas przeziębienia i grypy. Oczywiście nie ma jednego właściwego sposobu, na przyrządzenie rosołu, jednak warto dodać konkretny składnik. Według mojej babci, to właśnie dzięki niemu infekcja mija o wiele szybciej. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Rosół na zdrowie. Co dodać do zupy?

Nie ma wątpliwości, że codzienna dieta potrafi znacząco wpłynąć na zdrowie człowieka. Z tego powodu niezwykle ważne jest, żeby w jadłospisie znalazły się pełnowartościowe produkty, świeże owoce i warzywa, czy naturalne antybiotyki. Moja babcia od lat gotuje rosół, który jest istnym antidotum na choroby. Co dodaje do zupy? Jej tajemniczym składnikiem jest... czosnek! Kilka ząbków czosnku, które dodaje do wywaru, sprawiają, że zupa jest o wiele zdrowsza. Czosnek ma bowiem działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Taki dodatek postawi nas na nogi w mgnieniu oka.

Co do zdrowych dodatków do rosołu, wypowiedziała się również Katarzyna Bosacka, znana wielu Polakom z programu „Wiem, co jem". Dziennikarka w mediach społecznościowych przyznała, że doskonałym dodatkiem do rosołu jest kasza jaglana. 

Rosół tradycyjnie podaje się z makaronem, ale jeśli jesteśmy przeziębieni, lepiej ugotować kaszę jaglaną. Dlatego, że kasza jaglana ma właściwości wyciągające wirusy oraz oczyszczające nas z bakterii

- wyjaśniła Katarzyna Bosacka na swoim Instagramie. Najlepiej więc połączyć oba składniki i przygotować rosół z dodatkiem czosnku i kaszy. Taka zupa będzie pysznym lekarstwem w grypie i przeziębieniu.

 

Składniki:

  • 150 g mięsa wołowego,
  • pół kury,
  • 1,5 litra wody,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 1 por,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 
  • 2 listki laurowe,
  • sól i pieprz,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • kasza jaglana do podania.

Rozgrzewający rosół idealny na chorobę. Jedz go często jesienią i zimą

  1. Kurę i pokrojoną wołowinę wrzucamy do garnka. Zalewamy mięso wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i zaczynamy gotować. W trakcie gotowania zbieramy szumowiny z powierzchni wody.
  2. Obieramy wszystkie warzywa poza cebulą. Ją jedynie kroimy na pół. Gdy mięso w wywarze zmięknie, dodajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę, a także cebulę i czosnek do garnka.
  3. Doprawiamy gotującą się zupę do smaku. Gotujemy rosół ok. 2-3 godziny.
  4. Gotową zupę podajemy z kasza jaglaną i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA