Jak zrobić dobre naleśniki na krokiety, aby nie pękały? Oto przepis na perfekcyjne danie

Naleśniki na krokiety powinny być elastyczne i nie mogą się łamać podczas zwijania. Jest to jeden z problemów, z jakimi zmaga się wiele osób w kuchni. Sprawdźcie przepis na ciasto naleśnikowe do krokietów, które nie pęka.

Ciasto na naleśniki do krokietów oraz farsz, czyli przepis w praktyce

Ciasto na naleśniki do krokietów nie zawsze wychodzi perfekcyjnie. Bez właściwej konsystencji, krokiety będą pękać, a tego zdecydowanie nie chcemy. Poniżej przepis na krokiety domowej roboty z rewelacyjnym farszem, wykonanym z mięsa rosołowego. Dwa dania za jednym zamachem.

Naleśniki do krokietów - przepis od razu z nadzieniem:

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa rosołowego + warzywa z rosołu
  • 500 g pieczarek
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki rosołu
  • 1 jajo

Składniki na ciasto na naleśniki na krokiety:

  • 4 jaja
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 l mleka
  • sól - do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 250 ml wody gazowanej

Składniki na panierkę:

  • 2 jaja
  • sól
  • olej lub masło do smażenia
  • bułka tarta

Wykonanie:

  1. Wykonaj farsz. Oczyść pieczarki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebule obierz i posiekaj na drobno.
  3. Podsmaż na patelni. Dopraw do smaku.
  4. Warzywa, mięso, grzyby i cebulę możesz posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Dopraw do smaku przyprawami.
  5. Pozostaw do wystudzenia. Później dodaj jajko i wymieszaj.
  6. Przejdź do wykonania ciasta naleśnikowego. Przesiej mąkę, dolej mleko, dodaj jajka. Dopraw solą.
  7. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  8. Później dolej wodę i olej. Wymieszaj.
  9. Przystąp do smażenia naleśników.
  10. Nałóż farsz na gotowe naleśniki i zwiń, obtocz krokiety w panierce i przystąp do smażenia.
Zobacz wideo Krokiety jajeczne

Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka 

Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka, jest niczym kulinarne wybawienie. Zwłaszcza dla tych, którzy nie mają doświadczenia w gotowaniu. Na szczęście mamy patent, dzięki któremu całkowicie pozbędziecie się tego problemu! Przejdźmy od razu do wykonania:

Składniki:

  • szklanka mleka
  • 2 jaja
  • szklanka gorącej wody - dzięki niej ciasto pęcznieje
  • 320-350 g mąki pszennej
  • 30 ml oleju
  • sól

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Połącz wszystkie składniki ze sobą. Wymieszaj je dokładnie. Odstaw na 20 minut.
  3. Przystąp do smażenia.
  4. Ważne: Naleśniki nie mogą być zarumienione. Dzięki temu, ciasto nie będzie pękać. 

Jaki farsz do krokietów? Nie tylko mięso i grzyby. Postaw też na warzywa

Jaki farsz do krokietów oprócz mięsa i grzybów? Z pełnym powodzeniem możemy wykonać krokiety z warzywami. Może być to na przykład mieszanka białej kapusty, marchewki, pietruszki i wyrazistej cebuli. Brzmi ciekawie? Sięgnijcie po ten przepis:

Składniki na warzywny farsz:

  • 1 cebula
  • 100 g mieszanki warzywnej (marchew + pietruszka - paski)
  • pół szklanki oleju
  • 500 g kapusty białej
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2-3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

  1. Kapustę posiekaj. Wyparz ją we wrzątku. Zagotuj i odsącz.
  2. Zeszklij posiekaną cebulę.
  3. Dodaj do kapusty resztę warzyw. Dopraw przyprawami.
  4. Duś w garnku, do czasu aż składniki będą miękkie. Pod koniec oprósz mąką, wymieszaj.
  5. Pozostaw do wystudzenia.

Zobacz też: Jak sprawdzić, czy sernik jest upieczony? Co zrobić, żeby nie opadł? Oto cenne wskazówki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.