• Link został skopiowany

Zostały ci schabowe z obiadu? Zrobisz z nich przekąskę, o której mało kto słyszał. Przygotuj słoik

Kocham schabowe miłością czystą i niezmienną i niestety często bywa tak, że po prostu smażę ich więcej, niż moja rodzina jest w stanie zjeść. Wówczas biorę słoik i robię z nim fantastyczną przekąskę na imprezę. Moja mama kiedy zobaczyła, co ja wyprawiam z kotletami, kazała mi się przeprosić z Bozią. "Spokojnie mamusiu, jeszcze poprosisz o dokładkę".
Kotlety schabowe (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. takedahrs (Pixabay)

Więcej trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kotlety schabowe są pyszne same w sobie, ale wiadomo - najlepiej smakują gorące prosto z patelni. Co jednak zrobić, kiedy zdarzy nam się usmażyć ich za dużo? Oczywiście można je odgrzewać i to nie jest niczym złym. Ja jednak przerabiam kotlety schabowe na ekstraprzekąskę, którą możemy zajadać się nawet przez tydzień. Jak zrobić schabowe w zalewie octowej? Jeśli myślisz, że to profanacja, spróbuj je zrobić chociaż raz - przepadniesz za tym smakiem zupełnie tak, jak moja mama. 

Zobacz wideo

Schabowe w zalewie octowej - takiej przekąski jeszcze nie było

Składniki na zalewę:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 1 cebula
  • pół łyżki ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego

Oprócz tego: kilka kotletów schabowych w panierce przekrojonych na kawałki. 

Sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od przygotowania zalewy. Chyba że nie masz kotletów - wówczas płaty schabu rozbij i obtocz w panierce. Usmaż je na oleju lub smalcu i pozostaw, by lekko przestygły. 
  2. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól i cukier. Kiedy zalewa się gotuje, pokrój kotlety i posiekaj cebulę w piórka. 
  3. Przygotuj duży słoik i na jego dno dodaj cebulę. Następnie dodaj pokrojone kotlety schabowe i zalej całość gorącą zalewą. 
  4. Słoik z marynowanymi kotletami pozostaw do całkowitego ostygnięcia, następnie przechowuj w lodówce lub innym chłodnym miejscu do tygodnia. 

Takie kotlety są naprawdę smaczne i idealnie nadają się jako przekąska na imprezę lub jako element zaskoczenia w codziennym menu. Jeśli chcesz, do zalewy możesz dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego - ten dodatek sprawi, że kotlety w occie będą jeszcze smaczniejsze. 

Więcej o: