Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jakiś czas temu na jednej z grup poświęconych gotowaniu, pewna użytkowniczka poprosiła o sprawdzony przepis na tzw. sałatkę z chińskich zupek. Chodziło oczywiście o makaron typu noodle zalewany gorącą wodą, jednak w komentarzach przepisów było niewiele. Wiele za to znalazło się pouczeń i oburzonych osób, które stwierdziły, że jedyną słuszną sałatką tego świata jest jarzynowa, bo "po co wydziwiać". To jak w końcu jest z tą sałatką z makaronu noodle? Przecież nie jemy jej codziennie wiadrami, więc raz na jakiś czas nie tylko nie zaszkodzi, to jeszcze podłechce nasze podniebienia. Ja uwielbiam ten przepis - jest idealny na każdą okazję.
Kontrowersyjna sałatka z chińskich zupek
Składniki:
- 3 opakowania makaronu instant
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- kapusta pekińska
- 6 dużych ogórków konserwowych
- puszka czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka
- majonez i musztarda
- dwa listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, 2 łyżki sosu sojowego
Sposób wykonania:
- Makaron instant namocz w gorącej wodzie, żeby napęczniał. Dodaj do niego trochę curry, słodkiej i ostrej papryki i wymieszaj. Następnie pozostaw do ostudzenia.
- Pierś z kurczaka ugotuj w wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym i sosem sojowym. Następnie pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój w kostkę.
- Do miski z makaronem dodaj kurczaka, dodaj także pokrojoną kapustę pekińską, ogórki pokrojone w kostkę, kukurydzę i fasolę odsączoną z zalewy. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby odrobiną mieszanki curry. Następnie dodaj majonez i musztardę. Całość wymieszaj. Następnie odstaw sałatkę, by składniki się przegryzły.
Taka sałatka jest pyszna i zawsze dobrze się sprawdzi. Makaronu instant nie trzeba się bać, zwłaszczazwłaszcza że nie jemy go przecież codziennie i w dużej ilości. Jarzynowa to klasyk, wiadomo, ale może warto od czasu do czasu zaszaleć?