Ta sałatka jest przepyszna, ale starsze panie się jej boją. Główny składnik rozbudził facebookową kłótnię

Od dłuższego czasu na facebookowych grupach zrzeszających miłośników gotowania, nic nie budzi takich kontrowersji jak spaghetti carbonara ze śmietaną, rosół z ziemniakami oraz sałatka z makaronem z dań instant. Kilka użytkowniczek nie szczędziło sobie "serdeczności". Ja robię takie sałatki od lat z różnych okazji i jeszcze nikt się nie zatruł. Pani Halinka jednak ma inne zdanie.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jakiś czas temu na jednej z grup poświęconych gotowaniu, pewna użytkowniczka poprosiła o sprawdzony przepis na tzw. sałatkę z chińskich zupek. Chodziło oczywiście o makaron typu noodle zalewany gorącą wodą, jednak w komentarzach przepisów było niewiele. Wiele za to znalazło się pouczeń i oburzonych osób, które stwierdziły, że jedyną słuszną sałatką tego świata jest jarzynowa, bo "po co wydziwiać". To jak w końcu jest z tą sałatką z makaronu noodle? Przecież nie jemy jej codziennie wiadrami, więc raz na jakiś czas nie tylko nie zaszkodzi, to jeszcze podłechce nasze podniebienia. Ja uwielbiam ten przepis - jest idealny na każdą okazję.

Zobacz wideo

Kontrowersyjna sałatka z chińskich zupek

Składniki:

  • 3 opakowania makaronu instant
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • 6 dużych ogórków konserwowych
  • puszka czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka
  • majonez i musztarda
  • dwa listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, 2 łyżki sosu sojowego

Sposób wykonania:

  1. Makaron instant namocz w gorącej wodzie, żeby napęczniał. Dodaj do niego trochę curry, słodkiej i ostrej papryki i wymieszaj.  Następnie pozostaw do ostudzenia. 
  2. Pierś z kurczaka ugotuj w wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym i sosem sojowym. Następnie pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój w kostkę. 
  3. Do miski z makaronem dodaj kurczaka, dodaj także pokrojoną kapustę pekińską, ogórki pokrojone w kostkę, kukurydzę i fasolę odsączoną z zalewy. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  4. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby odrobiną mieszanki curry. Następnie dodaj majonez i musztardę. Całość wymieszaj.  Następnie odstaw sałatkę, by składniki się przegryzły. 

Taka sałatka jest pyszna i zawsze dobrze się sprawdzi. Makaronu instant nie trzeba się bać, zwłaszczazwłaszcza że nie jemy go przecież codziennie i w dużej ilości. Jarzynowa to klasyk, wiadomo, ale może warto od czasu do czasu zaszaleć? 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.